Με το αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές να είναι απολύτως αμφίρροπο, και με τη μάχη να δίνεται στις κρίσιμες Πολιτείες ψήφο – ψήφο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δυναμίτισε το κλίμα απειλώντας επί της ουσίας με εκλογικό πραξικόπημα.

Δηλώνοντας σίγουρος ότι έχει νικήσει στις εκλογές, απείλησε να σταματήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας, αμφισβητώντας εκ των προτέρων ένα αποτέλεσμα που μπορεί να είναι σε βάρος του.

Κερδίζαμε τα πάντα και ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Υποστήριξη στο κίνημα μας. Πετύχαμε μεγάλες νίκες. Κερδίσαμε Φλώριδα, Τέξας, Οχάιο. Κερδίσαμε την Τζόρτζια. Κερδίζουμε την Πενσυλβάνια με μεγάλη πλειοψηφία. Κερδίσαμε το Μίσιγκαν.

Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές. Πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση. Κερδίζαμε τα πάντα και ξαφνικά όλα σταμάτησαν.»

Αυτά είπε στην συνέντευξη τύπου που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, απειλώντας ουσιαστικά να τινάξει στον αέρα την εκλογική διαδικασία.

Δεν θέλει

Όπως γίνεται αντιληπτό ο Τραμπ δεν θέλει να προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα συγκεκριμένων κρίσιμων πολιτειών οι πρόωρες ψήφοι που θα καταμετρηθούν στη συνέχεια καθώς από το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης βγαίνει οριακά νικητής και πιθανότατα εκτιμά ότι αυτό θα ανατραπεί με βάση το τελικό άθροισμα.

Έτσι, ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του οποίου θεωρητικά ελέγχει την πλειοψηφία και όχι στα επιμέρους πολιτειακά Δικαστήρια, ζητώντας να μην καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, δήλωσε: «Βρισκόμαστε στον δρόμο της νίκης. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ξανά την Αμερική μεγάλη ξανά».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις για την πρόθεση του Προέδρου να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο και να αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία είναι έντονες.

Σύμφωνα με το CNN, Ο B. Ginsberg, ρεπουμπλικανός δικηγόρος δήλωσε ότι πρόεδρος Τραμπ πρέπει να αφήσει όλες τις ψήφους και εάν έχει αντίρρηση για συγκεκριμένα ψηφοδέλτια ή γενικότερα για τη διαδικασία τότε να λάβει μέτρα μετά το πέρας της καταμέτρησης.

«Είναι νόμιμοι ψήφοι ή τουλάχιστον θα αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι σε κάθε Πολιτεία αν είναι νόμιμοι. Είναι κάτι εξαιρετικά παράδοξο», δήλωσε ο δικηγόρος.

Το πρωί της Τετάρτης τέσσερις πολιτείες, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Γεωργία ξεκίνησαν να καταμετρούν δεκάδες χιλιάδες επιστολικές ψήφους, μετά τη διακοπή που έκαναν το βράδυ. Οι ψήφοι μέσω ταχυδρομείου έσπασαν κάθε ρεκόρ φέτος λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Οι ψήφοι αυτοί ενδεχομένως να ευνοούν τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο.

Ο Τραμπ και το επιτελείο του ζήτησαν να μετρηθούν νωρίς οι ψήφοι και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα γρήγορα ώστε να μπορεί να δηλώνει νικητής.

Σύμφωνα με το CNN, ο Πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε στη νόμιμη καταμέτρηση των ψήφων και ισχυρίστηκε σε tweet του ότι θέλουν να κλέψουν τις εκλογές οι Δημοκρατικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης στην Φιλαδέλφεια είχαν μετρηθεί μόλις 75.000 από τις 350.000 ψήφους ενώ και στην Πενσυλβάνια πρέπει να γίνει καταμέτρηση χιλιάδων ψήφων.

 

 

 

in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here