Ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία το βράδυ ανακοίνωσε ο Ερντογάν (video)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως σήμερα το βράδυ, στο πλαίσιο της τελετής για την Άλωση, που διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το Κοράνι και θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην δήλωση αυτή σε διάγγελμά του, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Σήμερα στην Αγία Σοφία θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου που αναφέρονται στην κατάκτηση της Μέκκας από το εσωτερικό του ναού από κάποιον ιμάμη, το οποίο θα ακούγεται στον εξωτερικό χώρο από μεγάφωνα.

Στο χώρο έξω από την Αγία Σοφία έχει στηθεί ένα σκηνικό που παραπέμπει στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θα “αλωθούν” το βράδυ. Οι παρελάσεις και οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 11:00.

Δεν αναμένεται πλήθος κόσμου διότι τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ.

Η σημερινή ημερομηνία εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φάτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους. Το «Φάτιχ» (που σημαίνει Μωάμεθ ο Πορθητής) των Μουσουλμάνων αναφέρεται πρωτίστως στην κατάκτηση της Μέκκας το 530, συνδέεται με την κατάκτηση στόχων, και εορτάζεται στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453. Στόχος της Τουρκίας ήταν η κατάκτηση του στόχου της νίκης στη μάχη κατά του κορονοϊού, όπως είπε ο Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, η τουρκική κυβέρνηση ανοίγει σήμερα τα μουσουλμανικά τεμένη και ανάλογες τελετές θα γίνουν σε πολλά τζαμιά.

Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν δύο μέρες ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, λέγοντας ότι η πρωινή μουσουλμανική προσευχή, το ναμάζι, στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, θα γίνει μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ και ο ίδιος θα κάνει προσευχή στο τζαμί Φατιχ της Κωνσταντινούπολης. «Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», είχε δηλώσει, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσιν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ.

Με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.

Εν τω μεταξύ ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου και εθνικός προμηθευτής των drones του τουρκικού στρατού με αφορμή τη σημερινή ημέρα κάνει ειδική μνεία στο Μωάμεθ τον Πορθητή αναρτώντας τον χάρτη πτήσης drone με διαδρομή κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων στον Έβρο, από την πλευρά της Τουρκίας, και με κωδικό πτήσης 1453.

Επίσης σήμερα θα διέλθει από το Βόσπορο και το γεωτρητικό σκάφος «Φατιχ» με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση-Τουρκια Αριάνα Φερεντίνου

www.ert.gr