ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Πλαστοί κωδικοί QR για την επίσκεψη σε εστιατόρια και καφετέριες στη Μόσχα από ανεμβολίαστους, εμφανίστηκαν προς πώληση στο darknet, με την μέση τιμή τους να είναι 11000 ρούβλια (127 Ευρώ). Αυτό αποκάλυψε ο Γιεβγκένι Βολοσίν, διευθυντής ειδικών υπηρεσιών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο BI.ZONE.

Όπως σημείωσε “Οι ειδικοί του BI.ZONE εντόπισαν τουλάχιστον δέκα διαφημίσεις για την πώληση QR-pass σε σκιώδη φόρουμ. Αυτές οι διαφημίσεις δημοσιεύθηκαν τον Μάιο. Αρχικά, περιείχαν πληροφορίες σχετικά με την αγορά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και την είσοδό τους στη βάση δεδομένων των κρατικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, μετά την απόφαση των αρχών της Μόσχας να εισαγάγουν κωδικούς QR εμβολιασμού για την είσοδο των εμβολιασμένων σε καφέ και εστιατόρια, οι χάκερς επεξεργάστηκαν την περιγραφή των διαφημίσεων και πρόσθεσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αγοραστής θα είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν πραγματικό κωδικό QR.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής οι υπάλληλοι των καφέ και των εστιατορίων δεν διαθέτουν συστήματα που να αναγνωρίζουν τα πλαστά από τα μη πιστοποιητικά εμβολιασμού με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να γίνεται χειροκίνητα.

Με την ποινή για όσους συλληφθούν να προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι έναν χρόνο, τίθεται ένα ερώτημα. Εάν πέραν των πλαστών QR κυκλοφορούν και πλαστά πιστοποιητικά μοριακών ελέγχων για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό;

ertnews.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here