Οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αποσυνδέθηκαν σήμερα (25/8) αφού πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε κοιλώατα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – τον μεγαλύτερο της Ευρώπης – και προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε η εταιρία.

«Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο», ανέφερε η Energoatom σε μια δήλωση που ανήρτησε στο Telegram.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), αναφέρει ωστόσο, ότι και οι έξι αντιδραστήρες παρέμειναν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο μετά από την αποκατάσταση της βλάβης, σύμφωνα με την Ουκρανία. Επιπλέον, η ίδια Υπηρεσία δήλωσε ότι δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες για την αιτία της διακοπής ρεύματος.

Αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters πως οι δύο αντιδραστήρες που αποσυνδέθηκαν τροφοδοτούνταν από γεννήτριες ντίζελ.

Κάθε μονάδα ενέργειας που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, ένα σύστημα ψύξης και άλλο εξοπλισμό έχει τρεις γεννήτριες ντίζελ της σοβιετικής εποχής που “δεν μπορούν να λειτουργήσουν για εβδομάδες”, ανέφερε η πηγή.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κατέλαβε τον σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο και τον έχει θέσει υπό τον έλεγχό της από τότε, αν και σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς της Energoatom.

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες.

 

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ