Στην απόσυρση των αποκαλούμενων «παπουτσιών του σατανά» -τα οποία παρήγαγε η καλλιτεχνική κολεκτίβα MSCHF σε συνεργασία με τον ράπερ Lil Nas X– συμφώνησε η εταιρία στο Μπρούκλιν, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση (8/4) της Nike. Η Συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο ενός νομικού διακανονισμού έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο κολοσσός παραγωγής αθλητικών ειδών εναντίον της κολεκτίβας, την προηγούμενη εβδομάδα, για παραβίαση δικαιωμάτων-εμπορικών σημάτων.

Τα παπούτσια μαύρου και κόκκινου χρώματος με «θέμα» τον διάβολο κατασκευάστηκαν με τη χρήση τροποποιημένων Nike Air Max 97.  Φέρουν ειδικές ενδιάμεσες σόλες, οι οποίες αποτελούν επινόηση της Nike, σύμβολα όπως έναν ανάποδο Σταυρό, μια πεντάλφα και την επιγραφή «Λουκάς 10:18» (παραπομπή σε στίχο της Βίβλου που αναφέρεται στην πτώση του σατανά από τον παράδεισο).

Η MSCHF κυκλοφόρησε 666 ζευγάρια των αμφιλεγόμενων παπουτσιών. Όλα τους πωλήθηκαν αστραπιαία, στην τιμή των 1.018 δολαρίων το ζευγάρι.

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Nike δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της απόσυρσης των παπουτσιών από την κυκλοφορία, η MSCHF θα αποζημιώσει πλήρως όσους αγόρασαν αυτά, αλλά και τα «παπούτσια του Ιησού», που κυκλοφόρησαν το 2019 και βασίζονται επίσης στα Air Max 97.

Το τελευταίο ζευγάρι των αθλητικών «υποδημάτων του σατανά» πάντως έχει κρατηθεί και ο Lil Nas X -γνωστός για το τραγούδι του «Old Town Road»– μπορούσε να επιλέξει ποιος θα το παραλάμβανε.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικές «εκδόσεις» τροποποιημένων παπουτσιών είναι δυνατόν να πωληθούν σε εξαιρετικά υψηλές τιμές μεταξύ συλλεκτών. Όσοι όμως  αποδεχτούν την καταβολή αποζημίωσης θα χάσουν μία τέτοια ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των παπουτσιών στο μέλλον.

Όπως δήλωσε ο David Bernstein -πρόεδρος μίας ομάδας διευθέτησης διαφορών για πνευματικά δικαιώματα στην Debevoise & Plimpton και εκπρόσωπος της MSCHF- τα καλλιτεχνικά μηνύματα που η MSCHF ήλπιζε ότι θα μπορούσε να μεταφέρει μέσω των παπουτσιών «ενισχύθηκαν δραματικά» από τη μήνυση της Nike.

«Έχοντας επιτύχει τον καλλιτεχνικό της σκοπό, η MSCHF είναι ικανοποιημένη από την επίλυση του νομικού ζητήματος», ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.  Ο Lil Nas X δεν ήταν κατηγορούμενος. Δεν κατάφερε ωστόσο να διαλέξει ποιος θα λάμβανε το τελευταίο ζευγάρι των «παπουτσιών του σατανά», καθώς ένας δικαστής στο Μπρούκλιν απαγόρευσε προσωρινά τις περαιτέρω πωλήσεις των παπουτσιών την 1η Απριλίου.

Από την πλευρά της, η Nike υποστήριξε ότι ακόμη και οι «συλλέκτες αθλητικών παπουτσιών» βρίσκονταν σε σύγχυση σχετικά με το ποιος ήταν τελικά ο κατασκευαστής των “Satan Shoes”. Απαντώντας, η κολεκτίβα MSCHF δήλωσε ότι τα παπούτσια ήταν «προσωπικά αριθμημένα έργα τέχνης» και δεν προκάλεσαν σύγχυση.


Πηγές: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Twitter

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here