Αίσθηση προκάλεσαν τα αρχαία ελληνικά που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην ομιλία του για το κλίμα.

Aπό το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον κόσμο να κινητοποιηθεί για το περιβάλλον επικαλούμενος τον Σοφοκλή.

«Ο Σοφοκλής είχε πει «πολλὰ τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει». Ο άνθρωπος είναι «δεινός» και η λέξη «τρομακτικός» δεν είναι σωστή μετάφραση για τη λέξη «δεινός». Αυτό που ο Σοφοκλής εννοούσε είναι ότι το ανθρώπινο είδος είναι θαυμαστό. Είναι τρομακτικό, αλλά και αξιοθαύμαστο».

O Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την φράση από την Αντιγόνη «Πολλά είναι τα φοβερά, μα τίποτα δεν υπάρχει πιο φοβερό απ` τον άνθρωπο» για να επισημάνει πως όλοι μας είμαστε ικανοί για το κακό, αλλά και το καλό. Και κάλεσε την ανθρωπότητα να ωριμάσει επικαλούμενος τον Κέρμιτ από το Μάπετ Σόου.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε όλες τις χώρες  να συμμετάσχουν στην 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη στα τέλη Οκτωβρίου.

Φυσικά δεν έλειψαν τα ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Βρετανούς κυρίως πολίτες για το γεγονός ότι αναφέρθηκε σε έναν ήρωα για παιδιά για να μιλήσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η κλιματική αλλαγή.

Υποτροφία για το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών

Εν τω μεταξύ η αγάπη του Τζόνσον για την αρχαία ελληνική γραμματεία και φιλοσοφία είναι γνωστή.

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε υποτροφία για να σπουδάσει στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Balliol College της Οξφόρδης.

Ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών για τη μελέτη των κλασικών, της αρχαίας λογοτεχνίας και της κλασικής φιλοσοφίας.

Μελετά αρχαία συγγράμματα τακτικά όπως λέει ο ίδιος, και μόλις εγκαταστάθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία έβαλε την προτομή του Περικλή σε περίοπτη θέση.

Αυτή τη στιγμή πολλά πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα προσφέρουν σπουδές στην αρχαία ελληνική γλώσσα είτε ως μέρος πρώτου πτυχίου στις Κλασσικές Σπουδές είτε ως εξειδίκευση σε μεταπτυχιακό.

Από αυτά τρία είναι στη Σκοτία και τα υπόλοιπα στην Αγγλία ανάμεσα τους τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και παγκοσμίως.

1.Πανεπιστήμιο Οξφόρδης – ΜS
2. Πανεπιστήμιο Warwick — BA
3. Πανεπιστήμιο Cambridge – BA
4. Πανεπιστήμιο Glasgow  – MA
5. Πανεπιστήμιο St Andrews  – MA
6. UCL (Πανεπιστήμιο College London) BA
7. Πανεπιστήμιο Edinburgh  — MA
8. Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ