Η Γαλλία άρχισε για πρώτη φορά την Πέμπτη να διοχετεύει φυσικό αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία, σε μια ενέργεια σταθμό που αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αλληλεγγύης για να ξεπεραστεί η μείωση των ροών από τη Ρωσία το φετινό χειμώνα.

«Είναι κάτι ιστορικό, η πρώτη φορά που η Γαλλία θα παραδώσει φυσικό αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία. Μέχρι τώρα στέλναμε φυσικό αέριο στη γείτονά μας μέσω του Βελγίου», δήλωσε ο Τιερί Τρουβέ, γενικός διευθυντής της GRTgaz, της εταιρείας που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αυτές οι πρώτες παραδόσεις συγκεκριμενοποιούν μια συμφωνία αλληλοβοήθειας που επισημοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με στόχο να διαδραματίσει ένα ρόλο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την ώρα που το φυσικό αέριο είναι περιζήτητο και η τιμή του ιλιγγιώδης.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μερικές χώρες της οποίας ήταν πολύ εξαρτημένες απ’ αυτό, όπως η Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη αυτή την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά της, το νευρικό σύστημα της οικονομίας της.

Όμως η Γαλλία διαθέτει περισσότερο φυσικό αέριο από τη γείτονά της επειδή είχε μαζικές παραδόσεις από τη Νορβηγία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, που εν μέρει της επέτρεψαν να γεμίσει τα χειμερινά αποθέματά της στο 100%.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν συνεπώς η Γαλλία να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να παράσχει, αν παραστεί ανάγκη, ηλεκτρικό στη γείτονά της, όπου η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.

Οι πρώτες αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία άρχισαν στις 06:00 σε ποσότητες 31 γιγαβατώρες (GWh)/ημέρα. Το επίπεδο των αποστολών αυτών «θα επανεκτιμάται κάθε μέρα βάσει των συνθηκών του δικτύου» και θα μπορεί να φθάσει τη μέγιστη ποσότητα των 100 GWh/ημέρα.

 

 

zougla.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ