ΑρχικήΚόσμοςAστερισμό δορυφόρων, για στρατιωτικές επικοινωνίες, επεξεργάζεται η ΕΕ!

Aστερισμό δορυφόρων, για στρατιωτικές επικοινωνίες, επεξεργάζεται η ΕΕ!

Δημοσιεύθηκε:

Ενα άγνωστο, μέχρι στιγμής, αλλά πολύ σημαντικό θέμα, εκείνο της δημιουργίας ενός αστερισμού δορυφόρων από την ΕΕ, αναδεικνύει, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jordan Bardella.

Όπως αναφέρει, η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει το IRIS2, το ευρωπαϊκό έργο για τη δημιουργία ενός αστερισμού δορυφόρων που θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές και κυβερνητικές επικοινωνίες.

Αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2027. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. ευρώ παρέχονται από την ΕΕ, τα 750 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τα υπόλοιπα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι, το IRIS2 θα επιτρέψει στην Ευρώπη να κερδίσει σημαντικά την αυτονομία και την ανεξαρτησία αλλά αναρωτιέται ποιοι πρόκειται να είναι οι βιομηχανικοί εταίροι σ’ αυτή την προσπάθεια.

Υπενθυμίζει δε ότι, όσον αφορά την επιλογή των βιομηχανικών εταίρων και των δικαιούχων των διαγωνισμών, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, επιβεβαίωσε ότι «τα κριτήρια επιλογής για τους βιομηχανικούς εταίρους θα είναι εξαιρετικά αυστηρά» και ρωτάει την Κομισιόν, αν μπορεί να πει ποια ακριβώς κριτήρια σχεδιάζονται, για να διασφαλιστεί ότι μόνο οι ευρωπαίοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν εταίροι του έργου IRIS2, το οποίο έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την ευρωπαϊκή ήπειρό.

 

 

Ανταπόκριση από Στρασβούργο Νίκος Ρούσσης  – zougla.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Άρτα: Ο κ. Στύλιος κοροϊδεύει τον Αρτινό λαό και εμπαίζει τις οικογένειες των φοιτητών της πόλης μας –

Οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έχουν προχωρήσει από...

Αποκλειστικό: Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό στην καφετέρια της Νέας Ιωνίας

Καθηλώνει το βίντεο – ντοκουμέντο που δειχνει καρέ – καρέ τη δολοφονική επίθεση που...

Δεκαεπτά οι περιοχές Natura στην Ήπειρο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το θεσμικό κείμενο για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: