Ανταπόκριση – Αυστραλία: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Ένας έφηβος πέθανε, μια εβδομάδα μετά το τσίμπημα που δέχτηκε από μέδουσα, στο βόρειο Κουίνσλαντ.
Ο 17χρονος κολυμπούσε στην άκρη της χερσονήσου Κέιπ Γιορκ στις 22 Φεβρουαρίου, όταν τον τσίμπησε μια μέδουσα Chironex fleckeri, η πιο δηλητηριώδες τσούχτρα στον κόσμο.

Το αγόρι μεταφέρθηκε στη συνέχεια από την υπηρεσία ιπτάμενων γιατρών, Royal Flying Doctor’s Service, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Townsville, όμως κατέληξε εκεί χθες βράδυ. Είναι ο πρώτος θάνατος από μέδουσα Chironex fleckeri στην Αυστραλία από το 2006.

Η μέδουσα Chironex fleckeri, είναι γνωστή και ως θαλάσσια σφήκα. Είναι ένα είδος εξαιρετικά δηλητηριώδους μέδουσας που βρίσκεται στα παράκτια ύδατα, από τη βόρεια Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα έως τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Έχει περιγραφεί ως «η πιο θανατηφόρα μέδουσα στον κόσμο», με τουλάχιστον 63 διαπιστωμένους θανάτους στην Αυστραλία, από το 1884 έως το 1996.

Έχει πλοκάμια μήκους έως 3 μέτρα, καλυμμένα με εκατομμύρια μικροσκοπικά κεντριά, μέσα από τα οποία ρίχνουν το εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο. Το τσίμπημά τους συνήθως οδηγεί σε βασανιστικό πόνο και εάν η επιφάνεια του τσιμπήματος είναι μεγάλη, το θύμα που δεν κάνει θεραπεία μπορεί να πεθάνει σε δύο έως πέντε λεπτά. Η ποσότητα δηλητηρίου που έχει μόνο μία από αυτές τις μέδουσες, λέγεται ότι είναι αρκετή για να σκοτώσει 60 ενήλικες ανθρώπους.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here