Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ÖVP στη Βιέννη για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα  «εναντίον της διαφοράς». Όλα δείχνουν ότι στην Αυστρία πυροδοτείται πολιτική κρίση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας για τη σε βάρος του έρευνα για διαφθορά  και χειραγώγηση μέσων ενημέρωσης, δήλωσε «έτοιμος να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Πράσινους» και αρνήθηκε να παραιτηθεί, ενώ το ÖVP, στην εξουσία αδιαλείπτως από το 1987, του προσέφερε πλήρη υποστήριξη, διαμηνύοντας πως θα παραμείνει στην κυβέρνηση μόνο εάν αυτός είναι «ο επικεφαλής της»

Ο Κούρτς, κατήγγειλε την προηγουμένη ως πλήρως «κατασκευασμένες» τις κατηγορίες και πρόσθεσε πως «προφανώς» θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Επικαλούμενος το τεκμήριο της αθωότητας του σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε πως του είναι ακατανόητο γιατί θα πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος για την παραμικρή αξιόποινη ενέργεια και ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του με όλα τα νομικά και δημοκρατικά μέσα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έγινε μέλος της κυβέρνησης πριν από δέκα χρόνια, προτού ονομαστεί υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017.

Αλλά η κυβερνητική συμμαχία του με το κόμμα της άκρας δεξιάς FPÖ είχε άδοξο τέλος λόγω σκανδάλου διαφθοράς το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate.

Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτή τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του. Αλλά ο συνασπισμός αυτός έχει τεθεί επανειλημμένα εν αμφιβόλω εξαιτίας άλλων υποθέσεων δικαστικής φύσης και  τεραστίων διαφορών απόψεων, ιδίως στο ζήτημα των προσφύγων, αλλά και σε πολλά άλλα.

Για τον αντικαγκελάριο και ηγέτη των οικολόγων, τον Βέρνερ Κόγκλερ, «η δυνατότητα του καγκελάριου να κυβερνά αποτελεσματικά αμφισβητείται» μετά την έναρξη της έρευνας σε βάρος του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον»

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αξιώνουν την παραίτηση του καγκελάριου. Το κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη, όταν πιθανόν θα κατατεθεί κοινή πρόταση δυσπιστίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here