Η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ δεσμεύθηκαν  να «εργαστούν εντατικά» για να εξαλειφθούν οι εντάσεις λόγω ελέγχων μετά το Brexit στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε κοινή δήλωση, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες την Τετάρτη με ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν «εποικοδομητικές» , «δεν υπήρξε όμως μεγάλη πρόοδος», σχολίασε το bbc.

Ωστόσο σε άρθρο της στην εφημερίδα Telegraph, η Αρλιν Φόστερ, η πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας επισημαίνει ότι το πρωτόκολλο που διέπει το εμπόριο μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία «δεν μπορεί να λειτουργήσει»  «και πρέπει να καταργηθεί», ενώ ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίει τις Βρυξέλλες ότι θα μπορούσε να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας.

Η Αρλιν Φοστερ προειδοποίησε ότι οι «πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί» της χώρας της  με το Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχουν πλέον κίνδυνο ενώ υπογραμμίζεται στην εφημερίδα ότι έπειτα από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, τον παροτρύνει να συνεργαστεί μαζί της για να βρει «μόνιμες λύσεις» στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι που μετακινούν εμπορεύματα σε όλη την Ιρλανδία. Αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση «σημαντικών εξαιρέσεων» για εμπορεύματα προς πώληση στη Βόρεια Ιρλανδία, με την κ. Φοστερ να εξηγεί  ότι πρόσθετοι έλεγχοι που εισήχθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας «ισοδυναμούν με γραφειοκρατία λόγω λογικής και διακοπής στις γραμμές εφοδιασμού χωρίς πραγματικό κίνδυνο».

Χθες μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι ήταν διατεθειμένος να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου – ένα έσχατο μέτρο – το οποίο θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας που πιστεύει ότι προκαλεί κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα στην επαρχία  .

Ξεχωριστά, ο Μάικλ Γκοουβ έγραψε στον ομόλογό του στην ΕΕ Μάρο Σέφκοβιτς ζητώντας παράταση δύο ετών για μια σειρά περιόδων χάριτος που χορηγούνται σε σούπερ μάρκετ, μεταφορείς, εισαγωγές κατεψυγμένου κρέατος, ταχυμεταφορές δεμάτων και προμηθευτές φαρμάκων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ιρλανδία. Και τόνισε  ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να εμπλακούν επειγόντως στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τη πλευρά του ο κ. Σεφκόβιτς χαρακτήρισε το Πρωτόκολλο ως «ακρογωνιαίο λίθο» της Συμφωνίας Αποχώρησης και «τον μοναδικό τρόπο προστασίας της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις, προστατεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδίας».

 

 

ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here