Μετά από αντιτρομοκρατική επιχείρηση ευρείας κλίμακας το Σαββατοκύριακο, οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, καθώς τα βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν μία ή περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα.

Συνολικά 13 ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση ενώ στους επτά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την αγορά «υλικών για την κατασκευή εκρηκτικών, καθώς και όπλων» ή για συνέργεια σε απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα με την PET, την υπηρεσία πληροφοριών της αστυνομίας της Δανίας.

Οι έξι ύποπτοι για την υπόθεση αυτή αναμενόταν να προσαχθούν ενώπιον δικαστή για να αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστούν.

Η επιχείρηση της αστυνομίας της Δανίας έγινε  στην πόλη Χόλμπεκ, δυτικά της Κοπεγχάγης. Ένας ακόμη ύποπτος έχει συλληφθεί στη Γερμανία, σύμφωνα με την PET.

Ο Δανός πρωθυπουργός, Νικ Χέικερουπ μέσω Twitter αναγνώρισε πως η «υπόθεση αυτή δείχνει ότι η τρομοκρατική απειλή παραμένει σοβαρή για τη Δανία». Παράλληλα, ευχαρίστησε τις αρχές της Γερμανίας για τη συνεργασία που προσέφεραν στην PET.

Νωρίτερα την Πέμπτη, 11/2, οι γερμανικές διωκτικές αρχές ενημέρωσαν το Γερμανικό Πρακτορείο ότι τρία αδέρφια από τη Συρία συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις στη Γερμανία (στο κρατίδιο της Έσσης) και στη Δανία το Σαββατοκύριακο, καθώς υπήρχαν υποψίες πως προετοιμάζονταν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες με τη χρήση εκρηκτικών υλών.

Οι γερμανικές αρχές έχουν αποτρέψει από το 2009 συνολικά 17 τρομοκρατικές ενέργειες, τις περισσότερες μετά την επίθεση του 2016, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Από το 2013, ο αριθμός των ισλαμιστών οι οποίοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και ζουν στη Γερμανία έχει πενταπλασιαστεί και ανέρχεται επί του παρόντος σε 615, κατά την ίδια πηγή. Οι Σαλαφιστές που βρίσκονται στη Γερμανία είναι περίπου 11.000, διπλάσιοι από ό,τι το 2013, πάντα σύμφωνα με το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ,DPA,AFP, Reuters, ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here