Εν αναμονή μίνι-ανασχηματισμού ίσως τη Δευτέρα, βρίσκεται η Βρετανία μετά την θριαμβευτική επικράτηση των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον, ενώ ανησυχία προκαλούν τα επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο του Λονδίνου στη διάρκεια διαδηλώσεων, με βασικό σύνθημα «δεν είναι αυτός ο πρωθυπουργός μας».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο άτομα  συνελήφθησαν σε σχέση με τις διαμαρτυρίες.

Αφού κάλεσε για ενότητα, ο Μπόρις Τζόνσον προανήγγειλε ως προτεραιότητα τη επαναφορά προς ψήφιση του νομοσχεδίου Αποχώρησης, πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, «για να ανοίξει ο δρόμος ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.

Αυτή τη φορά οι Συντηρητικοί έχουν την μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987, εξασφαλίζοντας 365 έδρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν αναμένονται εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος στα τέλη του 2020.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» προκειμένου να επισφραγισθεί συμφωνία για τη νέα σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του 2020.

Μετά τις 31 Ιανουαρίου ξεκινά η μεταβατική περίοδος ενός έτους, που είτε θα κλείσει με εμπορική συμφωνία, είτε θα ζητηθεί παράταση τον Ιούνιο του 2020, ενώ χάνει έδαφος το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία.

Από τα πρώτα τηλεφωνήματα ηγετών στον Μπόρις Τζόνσον ήταν αυτό της Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έκρυψε χθες τους φόβους της ότι «η Βρετανία θα εξελιχθεί σε ανταγωνιστή έξω από την πόρτα της ΕΕ».

Μύδρους εξαπολύει στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον, η οποία έλαβε το 45% των ψήφων με σύνθημα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, κάτι που έσπευσε χθες να αποκλείσει ο Βρετανός πρωθυπουργός κρίνοντας ότι «η πλειοψηφία των πολιτών είπε όχι στην διαίρεση».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης

Σχετική είδηση:Θριάμβευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός-Νέος οδικός χάρτης υπό διαμόρφωση (video)

www.ert.gr