ΑρχικήΚόσμοςΔιεθνής Aμνηστία — Χονγκ Κονγκ: «Άμεση απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο...

Διεθνής Aμνηστία — Χονγκ Κονγκ: «Άμεση απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο νόμος για την εθνική ασφάλεια»

Δημοσιεύθηκε:

 

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν χρησιμοποιήσει έναν νέο εθνικό νόμο για να στοχοποιήσουν τους αντιφρονούντες και να δικαιολογήσουν “την λογοκρισία, την παρενόχληση, τις συλλήψεις και τις διώξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου.

Το Πεκίνο επέβαλε έναν σαρωτικό νόμο εθνικής ασφαλείας τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, ο οποίος προβλέπει τιμωρία με ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης για ό,τι εκλαμβάνεται ως υπονόμευση, αποσκίρτηση, συνωμοσία με ξένες δυνάμεις και τρομοκρατία.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη συλλάβει 117 ανθρώπους με βάση τον νέο νόμο εθνικής ασφαλείας από τότε που επιβλήθηκε και έχουν απαγγείλει κατηγορίες για πάνω από 60 ανθρώπους, κυρίως δημοκρατικούς πολιτικούς, ακτιβιστές, δημοσιογράφους και φοιτητές.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ανάμεσα στους 117 ο νεότερος συλληφθείς ήταν 15 ετών όταν συνελήφθη και ο μεγαλύτερος 79.

Οι αρχές έχουν πάντως δηλώσει ότι ο νόμος θα επηρεάσει μια “υπερβολικά μικρή μερίδα” ανθρώπων και ότι έχει αποκαταστήσει τη σταθερότητα έπειτα από μήνες, συχνά βίαιων, διαδηλώσεων το 2019.

Έχουν επίσης υποστηρίξει ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία παραμένουν προστατευμένα αλλά δεν είναι απεριόριστα.

“Μέσα σε ένα χρόνο, ο Νόμος Εθνικής Ασφαλείας έχει θέσει το Χονγκ Κονγκ σε μια ραγδαία τροχιά μετατροπής σε αστυνομοκρατία και έχει δημιουργήσει μια έκτακτη ανάγκη για τους ανθρώπους που ζουν εκεί”, δήλωσε η Γιαμίνι Μίσρα, η περιφερειακή διευθύντρια του παραρτήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Τελικά, αυτή η σαρωτική και καταπιεστική νομοθεσία απειλεί να μετατρέψει την πόλη σε άγονη γη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα μοιάζει όλο και περισσότερο με την κινεζική ενδοχώρα”, λέει η ίδια.

Οι αρχές λένε ότι όλες οι συλλήψεις ήταν νόμιμες.

Στην έκθεσή της, που αριθμεί 47 σελίδες, η ΜΚΟ επικαλείται ανάλυση δικαστικών αποφάσεων, σημειώσεις από ακροαματικές διαδικασίες και συνεντεύξεις με ακτιβιστές και συμπεραίνει ότι η νομοθεσία χρησιμοποιήθηκε για “να πραγματοποιηθεί μια ευρεία γκάμα από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997 με την υπόσχεση για παραχώρηση ενός υψηλού βαθμού αυτονομίας από το Πεκίνο και για προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την Μίσρα, ο νόμος “έχει μολύνει κάθε τμήμα της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ και ένα καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου, το οποίο υποχρεώνει τους κατοίκους να σκέφτονται πολύ τι θα πουν, τι θα αναρτήσουν στο Twitter και πως θα ζήσουν”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, ertnews.gr

 

Τελευταία νέα

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Μειώθηκε ο πληθυσμός μέσα σε μια δεκαετία στο Δήμο Πάργας

Τους επίσημους πίνακες με τα στατιστικά της απογραφής του 2021 έδωσε στη δημοσιότητα η...

“Κυριακή στο Χωριό Ξανά” στην Αγιά Πάργας

Η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» με τον Κωστή Ζαφειράκη που μεταδίδεται την Κυριακή...

Μειώθηκε ο πληθυσμός μέσα σε μια δεκαετία κατά 4,9% στην Π.Ε Πρέβεζας

Τους επίσημους πίνακες με τα στατιστικά της απογραφής του 2021 έδωσε στη δημοσιότητα η...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: