Δεκάδες βίντεο “από διάφορες γωνίες” που όλα όμως, δείχνουν τα τελευταία λεπτά της ζωής του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ενώ ο κατηγορούμενος αστυνομικός Ντέρεκ Τσάβιν πιέζει με το γόνατό του στο λαιμό του για περισσότερο από εννέα λεπτά, είδαν οι ένορκοι, επί τρεις ημέρες στο δικαστήριο της Μινεάπολης.

Η συνήγοροι του 45χρονου υπόδικου αστυνομικού Ντέρεκ Τσάβιν, εμφάνισαν βίντεο από την αστυνομική κάμερα του εξοπλισμού του, υποστηρίζοντας ότι ο  θάνατος του 46χρονου οφείλεται σε υπερβολική δόση και κακή υγεία και ότι η αστυνομική βία που ασκήθηκε ήταν λογική.

“Δεν είμαι κακός”, ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Τζορζτ Φλόιντ 10 μήνες μετά τον θάνατο του.

Ο 61χρονος μάρτυρας Τσαρλς ΜακΜίλιαν κατέθεσε ότι υπήρξε παρών κατά τη σύλληψη του Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020 και ότι ενθάρρυνε τον Φλόιντ να συνεργαστεί με την αστυνομία, επαναλαμβάνοντας συνεχώς: «Δεν μπορείς να κερδίσεις».

Ο μάρτυρας  δήλωσε στον αστυνομικό ότι  «αυτό που είδα ήταν λάθος», όπως είπε.

«Αυτή είναι η άποψή σου», απάντησε ο αστυνομικός που πίεζε επί αρκετά λεπτά με το γόνατό του τον Φλόιντ, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες του ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

«Έπρεπε να τον θέσουμε υπό έλεγχο καθώς ο τύπος είναι εύσωμος. Φαίνεται πως είχε πάρει κάτι».

Και στα νέα βίντεο, ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι είναι κλειστοφοβικός, επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και ζητά τη μητέρα του.

“Όλα ξεκίνησαν από ένα 20δόλαρο

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε και ο άνθρωπος που κάλεσε την αστυνομία και περιγράφει ότι “όλα ξεκίνησαν για ένα 20δόλαρο”, με τη μοιραία για τον Φλόιντ κατάληξη.

Ο 19χρονος υπάλληλος καταστήματος ψιλικών στη Μινεάπολη, υποπτεύθηκε ότι ο Φλόιντ του είχε δώσει  πλαστό  χαρτονόμισμα και κάλεσε την αστυνομία. Μάλιστα κατέθεσε ότι ο Φλόιντ απαντούσε αργά και φαινόταν να ήταν υπό την επήρεια ουσιών όταν μπήκε στο κατάστημα.

«Αν απλώς είχα πάρει τα χρήματα, όλο αυτό θα είχε αποφευχθεί», κατέθεσε ο 19χρονος ταμίας, ο οποίος λίγο μετά το συμβάν σταμάτησε να εργάζεται στο κατάστημα καθώς “δεν αισθανόταν ασφαλής’

Η χθεσινή ημέρα στη δίκη ξεκίνησε με την κατ’ αντιπαράσταση κατάθεση της Ζενεβιέβ Χάνσεν, μίας πυροσβέστη εκτός υπηρεσίας, η οποία την προηγούμενη μέρα κατέθεσε ότι ενώ είχε πάει μια βόλτα βρέθηκε απέναντι στο σκηνικό βίας με τον Φλόιντ να φαίνεται χωρίς τις αισθήσεις του κάτω από το γόνατο του αστυνομικού.

«Υπάρχουν νύχτες που μένω άγρυπνη απολογούμενη στον Τζορτζ Φλόιντ ότι δεν έκανα περισσότερα και ότι δεν ενεπλάκη για να του σώσω τη ζωή».

Μεταξύ των μαρτύρων και ο 33χρονος Ντόναλντ Ουίλιαμς,επαγγελματίας αθλητής μεικτών πολεμικών τεχνών και πατέρας. Ακούγεται στα βίντεο της σύλληψης του Φλόιντ να φωνάζει προσβολές προς τον Σόβιν και να ζητά από την αστυνομία να ελέγξει τον σφυγμό του Τζορτζ Φλόιντ.

«Νομίζω ότι έγινα μάρτυρας ενός φόνου», είπε ο Ουίλιαμς στους ενόρκους.

«Επομένως, ένιωσα ότι έπρεπε να καλέσω την αστυνομία για την αστυνομία».

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here