Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μετά το κλείσιμο κινεζικού προξενείου στο Χιούστον και αμερικανικού προξενείου στη Τσενγκντού.

Άνδρες χωρίς διακριτικά, συνοδευόμενοι από στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραβίασαν την πίσω πόρτα του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον μετά το κλείσιμό του

Την ομάδα συνόδευε σύμφωνα με το Ρόιτερς ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος είναι αρμόδιος για τις ξένες διπλωματικές αποστολές στη χώρα, ο Κλιφ Σιγκρόουβς.

Τα μέλη της ομάδας δεν απάντησαν όταν ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους ποιοι είναι και σε ποια υπηρεσία ανήκουν. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον Σιγκρόουβς ή τη σύνθεση της ομάδας και το τι έκανε στο προξενείο.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο.

Το προσωπικό του προξενείου αποχώρησε από το κτίριο λίγο μετά τις 16:00 με αυτοκίνητα, λίγη ώρα προτού παραβιαστεί η πόρτα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς επιτόπου.

Kατά τη διάρκεια της αποχώρησης περίπου 100 άτομα αποδοκίμασαν τους Κινέζους, υπό το βάρος της κατηγορίας ότι είχαν εγκαταστήσει στο Χιούστον ένα κέντρο κατασκοπείας σε βάρος αμερικανικών εταιρειών και Αμερικανών επιστημόνων, ενώ υπήκοος της Σινγκαπούρης ομολόγησε ότι είναι κατάσκοπος της κινεζικής κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης

Πηγή: EΡΤ με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr