Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε στη Φινλανδία 242 εκατομμύρια ευρώ για τη σύσταση, για πρώτη φορά, αποθεμάτων για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών και για χρήση από όλα τα κράτη μέλη, ανακοίνωσε την Τρίτη η φινλανδική κυβέρνηση.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την ανάγκη για την ενίσχυση της “ετοιμότητας CBRN” της ΕΕ», ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνς Λέναρτσιτς.

Το απόθεμα θα αποτελείται από εξοπλισμό διάσωσης και ιατρικό υλικό, όπως αντίδοτα και μέτρα αντιμετώπισης ραδιολογικού κινδύνου, για την προστασία των διασωστών και του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας.

Η Φινλανδία μοιράζεται κοινά σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων και βρίσκεται κοντά στις χώρες της Βαλτικής, που ανησυχούν επίσης ότι μία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων ή σε πυρηνικό ατύχημα.

«Τα αποθέματα που θα συσταθούν στη Φινλανδία θα βελτιώσουν τη στρατηγική ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει διαφόρων τύπων απειλές, κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εσωτερικών, Κρίστα Μίκονεν.

Τα αποθέματα θα είναι έτοιμα για χρήση το 2024 και στόχος θα είναι η αποστολή τους σε ζώνη κρίσης εντός 12 ωρών.

 

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ