Στη Ρωσία, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τα βλέμματα στρέφονται στο νέο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν ενώ όλοι αναρωτιούνται για τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Μισούστιν για το αξίωμα του πρωθυπουργού σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον πρότεινε για το αξίωμα αυτό.

Υπέρ τη υποψηφιότητας του Μισούστιν ψήφισαν 383 βουλευτές, επί συνόλου 424 , ενώ 42 βουλευτές ψήφισαν παρών, ενώ δεν υπήρξε αρνητική ψήφος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στις προταθείσες από τον ίδιο συνταγματικές αλλαγές, επεσήμανε ότι, παρά τις αλλαγές, ο πρόεδρος πρέπει να έχει σημαντικές δικαιοδοσίες που θα του δίνουν το δικαίωμα να απομακρύνει εκείνους τους αξιωματούχους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως και εκείνους που έχουν πάψει να χαίρουν εμπιστοσύνης.

«Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει προεδρική Δημοκρατία. Ο πρόεδρος πρέπει να διατηρήσει σημαντικές δικαιοδοσίες, που σχετίζονται με ενδεχόμενη απομάκρυνση από το αξίωμα τους εκείνων που παραβιάζουν τον νόμο, εκείνων που δεν ασκούν ευσυνείδητα τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και εκείνων που έχουν πάψει να χαίρουν εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με μέλη της ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις αλλαγές αυτές είπε ότι «συνιστούν υποχρεωτική επιταγή», διότι σε αντίθετη περίπτωση η Ρωσία μπορεί να μετατραπεί πλήρως σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και, σε ένα κράτος πολυεθνικό και με πολλές θρησκείες, με πολύπλοκη οργάνωση, με τεράστια έκταση, αυτό θα ήταν μια «πολύ σοβαρή δοκιμασία».

Ο πρόεδρος εκφράζει την πεποίθηση ότι την ίδια άποψη έχουν και τα μέλη της ομάδας εργασίας και οι Ρώσοι « στην συντριπτική τους πλειοψηφία»

Οι πρώτες προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ενώπιον την Κρατικής Δούμας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα σχέδια του «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου», να επιταχύνει το έργο της κυβέρνησης του που σχετίζεται με τις δημόσιες επενδύσεις, να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και να δομήσει ένα σταθερό σύστημα συνεργασίας με τις περιφέρειες της Ρωσίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή πρέπει να είναι στοχευμένη και να απευθύνεται σε συγκεκριμένα νοικοκυριά και οικογένειες που έχουν ανάγκη και να μην βασίζεται σε μια αυτοματοποιημένη κατανομή των επιδομάτων, καθώς όπως είπε υπάρχουν εκατοντάδες επιδόματα που δίνονται και είναι θλιβερό να βλέπει κανείς πως ξοδεύονται καθώς δεν δίνονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Ria Novosti- Reuters

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here