Για «τραγική εξέλιξη» έκανε λόγο ο εκτελεστικός διευθυντής για την Ασία και τον Ειρηνικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Γκούναρ Γουίγκαντ, μιλώντας στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το Αφγανιστάν. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν για να αποφύγουμε μια κρίση στο μεταναστευτικό» τόνισε.

«Η άμεση προτεραιότητά μας ήταν η ασφάλεια των Ευρωπαίων, των διπλωματών, αλλά επίσης και των πολλών Αφγανών που εργάστηκαν με την ΕΕ στην Καμπούλ για πολλά χρόνια προωθώντας τα συμφέροντα της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Γουίγκαντ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει στην εκκένωση 320 ανθρώπων.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «η προσπάθεια εκκένωσης έχει σταματήσει εξαιτίας της διεθνούς αποχώρησης από το αεροδρόμιο. Θα κοιτάξουμε άλλες πιθανότητες όπως πολλά άλλα κράτη-μέλη κάνουν, μέσω χερσαίου διαδρόμων και η δουλειά συνεχίζεται μέσω της Τουρκίας, του Κατάρ και των Ταλιμπάν στην προσπάθεια να ανοίξει το κομμάτι του αεροδρομίου που αφορά στους πολίτες».

«Πρέπει να έχουμε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, να επηρεάσουμε τους Ταλιμπάν, πρέπει να κάνουμε χρήση των δυνάμεων που έχουμε, αλλά δε θα βιαστούμε στο αναγνωρίσουμε αυτόν τον νέο σχηματισμό» ανέφερε ο Γκούναρ Γουίγκαντ.

«Πρέπει να κάνουμε αξιολόγηση στους λόγους για τους οποίους μια τέτοια κατάρρευση ήταν πιθανή, τι πήγε στραβά σε αυτή τη μακρά περίοδο δέσμευσης με το Αφγανιστάν. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα για αντίστοιχες περιπτώσεις κι αυτή είναι αξιολόγηση που ξεκινά τώρα» συμπλήρωσε.

Επίσης, σημείωσε ότι «όσον αφορά στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα η ευχή μας είναι η ανάληψη ενός θεμελιώδους δικαιώματος που είναι αυτό του να μετακινηθούν ελεύθερα όλοι εκείνοι οι Αφγανοί που βρίσκονται σε κίνδυνο που ακόμη επιθυμούν να φύγουν, που αποτελούν ντόπιο προσωπικό της αποστολής της ΕΕ, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών».

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here