Η Ισπανία ως το τέλος του 2022 θα είναι σε θέση να παράγει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς μόλις εξασφάλισε την άδεια για να περάσει στην επόμενη φάση και να το δοκιμάσει σε ανθρώπους.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες των εργαστηρίων του C.S.I.C. (Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών) της Ισπανίας, οι οποίοι παρακολουθούν και ερευνούν τους διαφορετικούς τύπους κορονοϊών τις τελευταίες δεκαετίες. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι μπλοκάρει τον ιό και εξαλείφει τα μολυσμένα κύτταρα.  Μέχρι σήμερα η αποτελεσματικότητα του στα πειραματόζωα ήταν 100% επιτυχημένη.

Ήταν πολύ αποτελεσματικό σε ποντίκια: «μία ή δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου είναι ικανές να προστατεύσουν το εκατό τοις εκατό των ποντικών», εξηγεί ο Juan García Arriaza, ιολόγος στο CNB-CSIC. Αυτό το εμβόλιο είναι ικανό να «μπλοκάρει τον κυκλοφορούντα ιό αφενός και αφετέρου καταστρέφει το μολυσμένο κύτταρο «, λέει ο Mariano Esteban, ερευνητής ιολόγος στο CNB-CSIC.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής, “θα ξεκινήσουμε με τη φάση 1 με περίπου 112 εθελοντές, για να δούμε τα αποτελέσματα των δόσεων. Στην φάση 2, με 500 εθελοντές , θα ελέγξουμε την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια και αν όλα πάνε καλά, θα πάμε στην φάση 3, με 20.000 ή 30.000 υγιείς ανθρώπους, για να δείξουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.”

Όσον αφορά στις διαφορές με τα εμβόλια των:  Pfizer, Moderna και Οξφόρδης, ο Esteban εξηγεί ότι “έχει χρησιμοποιηθεί μια πιο πολύπλοκη δομή από το RNA της Pfizer και της Moderna και του αδενοϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και είναι πολύ πιο εκτεταμένο και ανθεκτικό. »

Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο.

Υπάρχουν ήδη χιλιάδες εθελοντές για να δοκιμάσουν το ισπανικό εμβόλιο καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα φιαλίδια μπορούν να διατηρηθούν για δύο χρόνια σε μείον 20 βαθμούς και έως και τρεις μήνες σε απλή ψύξη.

Ήδη η Ισπανία συνεχίζει τις έρευνες σε 12 διαφορετικά εμβόλια κατά του Covid-19 τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

 

 

 

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ