Τέσσερα εργοστάσια στη Γαλλία θα παράγουν εμβόλια «από τις επόμενες εβδομάδες», ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις χτες το βράδυ αμέσως μετά τη συνάντηση του με τους φαρμακοβιομηχάνους. «Ο εμβολιασμός δεν είναι η στρατηγική που θα αποτρέψει άμεσα νέο lockdown εάν δεν συμμορφωθούμε όλοι στα μέτρα», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, καλώντας να αποτραπεί, όπως είπε και τρίτο lockdown.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι γαλλικές εταιρείες που αναπτύσσουν τα εμβόλια είναι οι Delpharm (Pfizer/BioNTech), Recipharm (Moderna) & Fareva (το CureVac που ακόμα δεν έχει εγκριθεί), ενώ το τέταρτο εργοστάσιο είναι της Sanofi που ετοιμάζει και το δικό της εμβόλιο αλλα θα αργήσει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε οτι το εμβόλιο της AstraZeneca θα γίνεται αποκλειστικά στους κάτω των 65 ετών όπως το συνιστά η Ανώτατη Αρχή Υγείας Γαλλίας.

‘Οσο για το ρωσικό Sputnik-V, ο Μακρόν υποστήριξε οτι είναι ανοιχτός αρκεί να το εγκριθεί απο τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Αν το Sputnik εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη Γαλλία από την Ανώτατη Αρχή Υγείας, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να διανεμηθεί, εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές και στις απαιτήσεις που επιβάλλονται στην Ευρώπη», δήλωσε με τη σειρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Τα εμβόλια δεν έχουν εθνικότητα. Το σημαντικό είναι να έχουμε ένα φάρμακο που να λειτουργεί», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, στον απόηχο και των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι ανοικτή, υπό προϋποθέσεις, στην ιδέα να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη το ρωσικό εμβόλιο, ώστε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε  ότι όλοι οι Γάλλοι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τέλη του καλοκαιριού (22 Σεπτεμβρίου) παρ’όλη την υπάρχουσα αργοπορία.

Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια Γάλλοι εμβολιάστηκαν με την 1η δόση. Πάνω απο 100.000 με την 2η δόση.

Τα χθεσινά κρούσματα της Covid-19 στη Γαλλία είναι:

404 θάνατοι σε νοσοκομεία (456 τη Δευτέρα). Σχεδόν 78.000 θάντοι συνολικά

23.337 νέα κρούσματα σε 24 ώρες (σταθερό).

28.029 νοσηλεύονται (+155 απο την Δευτέρα).

3270 σε ΜΕΘ με 369 νέες εισαγωγές σε 24 ώρες.

Δείκτης θετικότητας στα τεστ : 6,6%

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο ψήφισε την παράταση της επείγουσας υγειονομικής κατάστασης στη Γαλλία μέχρι την 1η Ιουνίου. Η Γερουσία το απορρίπτει αλλά η τελική απόφαση ειναι του κοινοβουλίου.

 

 

 

 

Παρίση-Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here