Βαριές οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, για τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Στον τουρκικό τύπο προβάλεται το οικονομικό κόστος που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η χώρα, σε περίπτωση επιβολής των κυρώσεων, καθώς και η μετακίνηση 6000 στρατιωτών προς τη Μαμπίτς στα δυτικά της Συρίας.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία, εάν -όπως είπε-  συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία».

Μεταξύ των μέτρων, η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε επίσης, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, απαίτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να «τερματίσει την εισβολή» και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» γνωστοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Στο πολεμικό μέτωπο τώρα, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν μπει ήδη σε πόλεις νότια των τουρκικών συνόρων, ενώ η τουρκική επιχείρηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει ότι θα πάει μέχρι τέλους. Ξεκάθαρες  οι προθέσεις της Τουρκίας με τον πρόεδρό της  να λέει ότι «όπου μπαίνει η τουρκική σημαία, δεν κατεβαίνει ποτέ». Δεσμεύθηκε, ωστόσο, ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι. Αύριο ο Μ. Τσαβούσογλου θα ενημερώσει το τουρκικό  κοινοβούλιο για την πορεία της επιχείρησης στα σύνορα με τη Συρία.

Τηλεφωνικές συνομιλίες με Τραμπ και Ερντογάν ε;iχε ο Εμανουελ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί η ανασύνταξη του Ισλαμικου Κρατους.

Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων του ΙΚ,  δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Αυτοσυγκράτηση συνιστά στην Άγκυρα, το ΝΑΤΟ.

Την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία καταδίκασε, η ΕΕ και προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών στη Συρια και προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1,  ο πρωθυπουργός καταδίκασε με σκληρά λόγια, την τουρκική εισβολή.

Επίσης, είπε πως η Ευρώπη συνολικά, στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο.

Σχετική είδηση:

Αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας προανήγγειλε ο Τραμπ (video)

Ανταπόκριση:
Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr