ΑρχικήΚόσμοςΕπαφές και συναντήσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη στη Ν. Υόρκη -Τριμερή...

Επαφές και συναντήσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη στη Ν. Υόρκη -Τριμερή με τους ομολόγους του Ελλάδας και Αιγύπτου

Δημοσιεύθηκε:

 

Σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου παρακάθισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε χωριστές συναντήσεις και επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουιάνας, με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα.

Κατά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry, και της Ελλάδας, κ. Νίκο Δένδια, έγινε ανασκόπηση της προόδου στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση όλων των μερών στη θεσμοθέτηση μηχανισμών παρακολούθησης του έργου που επιτελείται μέσω της Μόνιμης Γραμματείας που αναμένεται πολύ σύντομα να αρχίσει τη λειτουργία της στη Λευκωσία, συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης και άλλων Κρατών σε ad hoc βάση για συμμετοχή στις διεργασίες, και έγινε προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της τριμερούς που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Στην πρωινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου, κ. Ahmed Aboul Gheit, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μετά την τελευταία συνάντησή τους που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο, και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τον Σύνδεσμο. Προς τούτο αποφασίστηκε η άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο τη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών, με στόχο αυτό να υπογραφεί στο πλαίσιο επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Aboul Gheit στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στα θέματα ενέργειας και στις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Κατάρ, ενώ από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, κ. Ararat Mirzoyan, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επαναβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζεται στο υπόβαθρο των στενών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους λαούς των δύο χωρών. Ο Αρμένιος Υπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.

Το μεσημέρι ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, κ. Ayman Safadi, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν ανάμεσα σε άλλα η περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαίρετων διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου, στη βάση θετικής προσέγγισης.

Στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του από τη Γουιάνα, κ. Hugh Hilton Todd, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις προοπτικές και προκλήσεις που δημιουργεί η εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και εξετάστηκαν τρόποι για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο δράσης διεθνών οργανισμών των οποίων αμφότερες είναι μέλη, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη και η Κοινοπολιτεία.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας, κ. Battsetseg Batmunkh, και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις με στόχο την εξασφάλιση αμοιβαίας υποστήριξης σε υποψηφιότητες της Κύπρου σε διάφορα διεθνή σώματα και οργανισμούς.

Σήμερα, Παρασκευή (24/9), ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο τελευταίος θα προσφωνήσει τις εργασίες της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, και ακολούθως θα παρακαθίσει στη συνάντηση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Sergey Lavrov, καθώς και στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το απόγευμα, ο κ, Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, κ. Tileuberdi Mukhtar, και θα παρακαθίσει, τέλος, στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil.

www.ertnews.gr

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: