Η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, μετεδωσε το Reuters. Ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να στείλει στρατό, μέσα στον επόμενο μήνα.

Κάθε εξέλιξη στην Λιβύη αφορά άμεσα την Αγκυρα, καθώς αποτελεί κληροδότημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υποστήριξε, ο Τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, για τις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Η Ρωσία καταδίκασε οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και η Ιταλία επανέλαβε ότι η κρίση στη χωρα πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο.

Για το θέμα της Λιβύης συνομίλησαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Αίγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη. Καλούν τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο «όχι» φαίνεται πως εισέπραξε ο Ερντογάν από την Τυνησία, όπου σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ ταξίδεψε τα Χριστούγεννα για να ζητήσει ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή. Ο πρόεδρος της Τυνησίας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει με τη φωτιά και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις, όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά από όλους τους παίκτες του διεθνούς συστήματος, τονισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Προέβλεψε ότι οι ενέργειες αυτές θα απομονώσουν περαιτέρω τον Ερντογάν.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − eight =