«Αν υπήρξε τέτοιο χάος με το πετρέλαιο της Ρωσίας, φανταστείτε τι θα συνέβαινε με μια πρόταση απαγόρευσης του φυσικού αερίου», δήλωσε στην EURACTIV διπλωμάτης της ΕΕ μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.

«Το 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα είναι εξαιρετικά δυσχερές […] Είμαστε πολύ κοντά στο να φτάσουμε στα όριά μας, τι θα περιλαμβάνει το 7ο πακέτο;» αναρωτήθηκε ο διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι στη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, αν και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουγγαρία για άρση του βέτο της σχετικά με την πρόταση της Ευρώπης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η ατμόσφαιρα έδειχνε ότι «κάναμε ακόμη και ένα βήμα πίσω».

«Η Ουγγαρία κάνει τα πάντα για να λάβει εγγυήσεις […] ουσιαστικά για να πάρει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμη περισσότερα», είπε ο διπλωμάτης.

Ντιλ εντός της εβδομάδας;

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, μια συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της Βουδαπέστης είναι πολύ πιθανή αφού πρώτα η Κομισιόν παρουσιάσει στις 18 Μαΐου το σχέδιό της REPowerEU για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να πάει το θέμα στο επίπεδο της συνόδου κορυφής της ΕΕ […] Ο Βίκτορ Όρμπαν ξέρει ότι θα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση εκεί, επομένως θέλει επίσης μια λύση πριν τη Σύνοδο», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης τόνισε, ωστόσο, ότι η στάση του Όρμπαν στο θέμα φέρνει άλλες κυβερνήσεις σε δύσκολη θέση, θεωρώντας ότι εάν η Βουδαπέστη πάρει αυτό που θέλει, θα ήταν δύσκολο για άλλους, όπως η Βουλγαρία, να εξηγήσουν γιατί δεν εξασφάλισαν παρόμοιες παραχωρήσεις.

«Το ίδιο συνέβη με την Ισπανία και την Πορτογαλία όταν πήραν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», κατέληξε ο διπλωμάτης.

 

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ