Η Eurojust υποστήριξε 10.105 το 2021, φτάνοντας τον υψηλότερο αριθμό υποθέσεων από την έναρξη των επιχειρήσεων πριν από 20 χρόνια. Αυτό το σημαντικό ορόσημο με περισσότερες από 10.000 υποθέσεις αντιπροσωπεύει σχεδόν 50πλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2002. Παρά τους συνεχιζόμενους περιορισμούς για την πανδημία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο φόρτος εργασίας της Eurojust αυξήθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το 2020.

Η Eurojust συμμετείχε σε περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και απέστειλε σχεδόν 2.000 γρήγορες απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνεργασίας. Ως αποτέλεσμα, κατασχέθηκαν ναρκωτικά αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύθηκαν εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και συνελήφθησαν ή παραδόθηκαν 3.329 ύποπτοι.

Τα κύρια σημεία της Ετήσιας Έκθεσης 2021 της Eurojust, τονίζουν ότι οι εθνικές δικαστικές αρχές πέτυχαν επιτόπια αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων εγκληματικότητας το 2021, συμβάλλοντας στην απονομή δικαιοσύνης σε σχεδόν 100.000 θύματα. Για να γίνει αυτό δυνατό, ο Οργανισμός υποστήριξε τα κράτη μέλη στη διοργάνωση 457 συντονιστικών συναντήσεων και 22 ημερών δράσης και παρείχε επιχειρησιακή και οικονομική υποστήριξη σε 254 κοινές ομάδες έρευνας (ΚΟΕ).

Η φύση των υποθέσεων

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων αφορούσε απάτες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Από όλες τις υποθέσεις που κατέγραψε η Eurojust πέρυσι, το 81% κάλυψε περιοχές εγκληματικότητας που θεωρούνται προτεραιότητα από το EMPACT (Ευρωπαϊκή Πολυεπιστημονική Πλατφόρμα κατά των Εγκληματικών Απειλών) πρωτοβουλία που καθοδηγείται από τα κράτη μέλη και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από οργανωμένες και σοβαρό διεθνές έγκλημα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, η Eurojust συνέχισε να χειρίζεται διάφορες υποθέσεις που σχετίζονται με την πανδημία, όπως πωλήσεις πλαστών εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Ο Οργανισμός προσαρμόστηκε στην κρίση εισάγοντας νέα ασφαλή εργαλεία διαδικτυακής διάσκεψης και προσαρμόζοντας τις εγκαταστάσεις του για να φιλοξενούν υβριδικές συναντήσεις.

Επιπλέον, το 2021, η Eurojust συνδέθηκε ενεργά με περισσότερες από 60 δικαιοδοσίες παγκοσμίως χάρη στα νέα σημεία επαφής της στην Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τον Παναμά, την Παραγουάη και τη Δημοκρατία των Μαλδίβων.

Σημαντικές υποθέσεις της Eurojust το 2021:

Αποκλείστηκε το κρυπτογραφημένο εργαλείο επικοινωνίας των εγκληματικών δικτύων, Sky ECC : Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκληματική χρήση του εργαλείου υπηρεσίας επικοινωνίας Sky ECC, αποκτώντας ανεκτίμητες πληροφορίες για εκατοντάδες εκατομμύρια μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ εγκληματιών, με αποτέλεσμα τη συλλογή κρίσιμων πληροφοριών για περισσότερες από 100 προγραμματισμένες εγκληματικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και πρόληψη πιθανών απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων και πιθανών θυμάτων.

Το πιο επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό στον κόσμο, το EMOTET, διακόπηκε : Ένα επικίνδυνο και ανθεκτικό κακόβουλο λογισμικό δημιούργησε ένα μεγάλο botnet που προσφέρθηκε προς μίσθωση σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να εγκαταστήσουν άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού στους υπολογιστές των θυμάτων. Τα μολυσμένα μηχανήματα των θυμάτων ανακατευθύνθηκαν προς μια υποδομή που ελέγχεται από την επιβολή του νόμου.

Σταμάτησε το λαθρεμπόριο μεταναστών με πολυτελή οχήματα στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Eurojust: Ομάδα οργανωμένου εγκλήματος μετέφερε περίπου 350 παράτυπους μετανάστες εντός της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια 56 μεταφορών. Έντεκα ύποπτοι συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν είκοσι εννέα οχήματα, μαζί με υπολογιστή και εξοπλισμό GPS, κινητά τηλέφωνα, οικονομικά έγγραφα, μετρητά και ένα εργαλείο εξόρυξης bitcoin.

Σταμάτησε η απάτη μέσω διαδικτυακών επενδύσεων που εξαπάτησε θύματα για περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ : Ομάδα οργανωμένου εγκλήματος εξαπάτησε χιλιάδες θύματα σε όλη την Ευρώπη μέσω τεσσάρων διαφορετικών διαδικτυακών επενδυτικών απατών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι υπόπτων και την κατάσχεση ακινήτων, πολυτελών αυτοκινήτων και τραπεζικών λογαριασμών.

-Σύρος αξιωματούχος καταδικάστηκε σε ισόβια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με την υποστήριξη της κοινής ομάδας έρευνας με τη βοήθεια της Eurojust : Βασιζόμενος στο έργο μιας ΚΟΕ που υποστήριξε η Eurojust πέρυσι και προηγουμένως, σε μια απόφαση ορόσημο τον Ιανουάριο του 2022, το γερμανικό Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε πρώην υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό ακολούθησε την καταδίκη του συνεργάτη του από το ίδιο δικαστήριο το 2021.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ