Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Brexit, ευλπιστεί o Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά τις επαφές που είχε με Μακρόν και Μέρκελ.

Σήμερα μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ενώ νέα τηλεφωνική συνομιλία αναμένεται να έχει σήμερα μαζί του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε η Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού είναι η πλήρης άρση του backstop.

Για το σκοπό αυτό μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο νέος ειδικός διαπραγματευτής για το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να παρουσιάσει τις εναλλακτικές λύσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι για την αντικατάσταση του backstop.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να σταματήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ συναντήθηκε με άλλους ηγέτες του κοινοβουλίου για αυτό τον σκοπό.

Στη συνάντηση  τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού στην εξεύρεση τρόπων για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, περιλαμβανομένης της πιθανότητας ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας και της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσαν μετά την σημερινή τους συνάντηση, τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να περάσουν νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτρέποντας ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Ευδοξία Λυμπέρη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr