Η πανδημία της Covid-19 έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ασθενείς στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 7.366.028, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Την τελευταία εβδομάδα απεβίωσαν 8.342 άνθρωποι λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε διάστημα 7 ημερών στην Ευρώπη από τα μέσα Μαΐου.

Η πλειονότητα των θανάτων από κορονοϊό (πάνω από τα 2/3) στην Ευρώπη καταγράφεται σε πέντε χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο (43.646 νεκροί, 722.409 κρούσματα), την Ιταλία (36.543 θάνατοι, 414.241 μολύνσεις), την Ισπανία (33.775 νεκροί, 936.560 κρούσματα), τη Γαλλία (33.392 νεκροί, 867.197 κρούσματα) και τη Ρωσία (24.187 θάνατοι, 1.399.334 μολύνσεις).

Νέοι περιορισμοί σε Ιρλανδία και Ελβετία από τη Δευτέρα

Αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση διασποράς της Covid-19 θα επιβάλει η Ελβετία από τη Δευτέρα. Οι νέοι περιορισμοί περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 15 ατόμων.

Η ελβετική κυβέρνηση, μετά από έκτακτο συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι η εντολή για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς επεκτείνεται και αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τα τραμ.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και για τα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.

Η Ελβετία κατέγραψε την Παρασκευή τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας με 3.105 περιστατικά μόλυνσης. Η χώρα μετρά συνολικά 74.422 κρούσματα και 1.823 θανάτους.

«Αποφασιστικά» περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού σε εθνικό επίπεδο θα επιβάλει η Ιρλανδία τη Δευτέρα, όμως δεν θα επαναφέρει το καθολικό lockdown, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης Σάιμον Χάρις, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας στη διάρκεια του lockdown που διήρκεσε από το τέλος Μαρτίου ως τα μέσα Μαΐου.

Η ιρλανδική κυβέρνηση απέρριψε τη σύσταση επικεφαλής του τομέα υγείας πριν από δύο εβδομάδες για μετάβαση στο Επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, και επέλεξε να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς με μια περιφερειακή προσέγγιση, η οποία όμως, σύμφωνα με τον Σ. Χάρις, δεν είναι πλέον επαρκής.

Το Σάββατο, η Ιρλανδία κατέρριψε το ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, για τέταρτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ανήλθε σε 232, το 12ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ 31 χωρών που παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

«Θα πρέπει να επιβάλουμε περισσότερους περιορισμούς. Το Επίπεδο 3 δεν λειτούργησε…δεν θέλω να είμαι τυπολάτρης και να χρησιμοποιήσω τη φράση lockdown, αλλά δεν νομίζω ότι προς εκεί οδεύουμε, όμως σίγουρα θα υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί», είπε ο Σ. Χάρις.

Το Επίπεδο 4 προβλέπει ότι παραμένουν ανοιχτά μόνα τα απαραίτητα καταστήματα λιανικού εμπορίου παρότι η κυβέρνηση έχει διευρύνει αυτή την κατηγορία μετά τον Μάρτιο. Στο Επίπεδο 5 οι πολίτες καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους και επιτρέπεται μόνο η σωματική άσκηση σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, ενώ όσον αφορά στα εστιατόρια επιτρέπεται η λειτουργία παράδοσης και πακέτου για το σπίτι.

 

 

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

www.ert.gr