Η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει και άλλους στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη εφόσον τηρείται η εκεχειρία στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υποστήριξε ότι αρχές Φεβρουαρίου θα γίνει η επόμενη του Βερολίνου διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υποστήριξε ότι κατέρριψε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone TB2.

Η κυβέρνηση του Σάρατζ ανακοίνωσε ότι έξι ρουκέτες που εκτόξευσαν οι δυνάμεις του Χάφταρ χτύπησαν το αεροδρόμιο Μιτίγκα έξω από την Τρίπολη αναγκάζοντας τις αρχές να διακόψουν την λειτουργία του. Οι πτήσεις μεταφέρθηκαν 200 χιλιόμετρα στο αεροδρόμιο της Μισράτα.

«Συμφωνήσαμε όλοι ότι για όσο διάστημα τηρείται η εκεχειρία, η κατάπαυση του πυρός, κανείς δεν θα στείλει επιπλέον συμβούλους ούτε στρατεύματα ούτε μισθοφόρους όλοι δεσμεύθηκαν σε αυτό», τόνισε πάντως ο Τσαβούσογλου και επιπλέον ανέφερε ότι η επόμενη διεθνής διάσκεψη για την κρίση στη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

«Όμως πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτή την ημερομηνία οι Γερμανοί, ο (Γερμανός υπουργός Εξωτερικών) Χάικο Μάας. Πιστεύω ότι υπάρχει συντονισμός για το θέμα με τους άλλους υπουργούς που θέλουν να συμμετάσχουν. Έχουμε ήδη στηρίξει την ιδέα μιας νέας διάσκεψης», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι τουρκικά στρατεύματα ήδη κατευθύνονται προς τη Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έπειτα από αίτημά της. Ωστόσο τη Δευτέρα δήλωσε ότι μόνο στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στη Λιβύη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Σουδάν, του Τσαντ, του Μαλί και του Νίγηρα συναντώνται στο Αλγέρι μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε με στόχο την υποστήριξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

Η Αλγερία, που έχει σύνορα 1.000 χλμ. με τη Λιβύη, φοβάται προσπάθειες από ένοπλες οργανώσεις να εισέλθουν στο έδαφός της από τη Λιβύη προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τηρώντας ίσες αποστάσεις από τα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα στη Λιβύη και αντίθετη με κάθε ξένη ανάμιξη, η Αλγερία πολλαπλασίασε τις τελευταίες εβδομάδες τις διαβουλεύσεις με τη Γαλλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιταλία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται την Κυριακή στο Αλγέρι για διήμερη επίσκεψη.

Σχετική είδηση:

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here