Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Στις 16:00 Συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση με την AstraZeneca, ενώ αναμένεται περισσότερο φως να «χυθεί» στην υπόθεση της προμήθειας των εμβολίων, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στις τέσσερις η ώρα το απόγευμα στην Ολλανδία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Θετικά εκτιμάται το γεγονός ότι η εταιρεία δέχτηκε να δοθεί στη δημοσιότητα το συμβόλαιο, αλλά ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε ότι ακόμη χρειάζονται συζητήσεις, διότι υπάρχουν ευαίσθητες λεπτομέρειες σε αυτό που δεν έχουν σχέση με την συμφωνία καθεαυτή αλλά με την προστασία των εμβολίων.

Επιπλέον στο ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» η ΕΕ τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες, αυτό πρακτικά, μπορεί να συμβεί με την ενεργοποίηση του «μηχανισμού διαφάνειας» στα τελωνεία, εάν κριθεί ότι δεν δικαιολογείται ο προς εξαγωγή αριθμός εμβολίων.

 

 

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση- Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here