Αίσθηση προκαλεί άρθρο των Financial Times για την Ιταλία, σύμφωνα με το οποίο τα διεθνή hedge funds ποντάρουν στο μεγαλύτερο στοίχημα έναντι του ιταλικού δημόσιου χρέους από το 2008, τη χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα σε σημερινό άρθρο στον ιστότοπο, οι Financial Times μιλούν για ένα στοίχημα κατά μιας Ιταλίας εν μέσω τρικυμίας. Οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα βασίζονται στην εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο και στις αυξανόμενες ανησυχίες των αγορών για την πολιτική αναταραχή που επικρατεί, και μάλιστα ένα ακριβώς μήνα πριν τις εθνικές εκλογές.

Στο άρθρο τους, οι Financial Times αναφέρουν και σχόλιο του Mark Dowding, επικεφαλής των επενδύσεων της BlueBay Asset Management, ο οποίος όρισε την Ιταλία ως «η χώρα που είναι πιο εκτεθειμένη όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, η πολιτική είναι μια πρόκληση».
Επίσης, όπως σχολιάζει η La Repubblica, αποτελεί τροφή για σκέψη και το γεγονός ότι η ΕΚΤ αποσύρει σταδιακά τα κίνητρά της για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής «μετά από πολλά χρόνια με επιτόκια κάτω από το μηδέν», παρόλο που η ΕΚΤ έχει στα χέρια της μια ασπίδα κατά του spread έτοιμη να ενεργοποιηθεί.

Οι Financial Times επικαλούνται τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, σύμφωνα με τα οποία η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που έχουν δανειστεί οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν στην πτώση των τιμών των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 αυτόν τον μήνα, πάνω από 39 δισ. ευρώ. Μάλιστα η Corriere della Sera, σχολιάζοντας το άρθρο των Financial Times, υπενθυμίζει την κρίση του 2008, επί Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν το spread έναντι του Γερμανικού ομολόγου «είχε αγγίξει τις 530 μονάδες βάσης».

Παρόλη την καθησυχαστική ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο Συνέδριο του Ρίμινι στις 24 Αυγούστου, και όπως  σχολιάζει στην Corriere della Sera ο Pietro Calì της Copernico Sim «η παραίτηση του Ντράγκι έφερε μεγάλη απήχηση στις σύντομες στρατηγικές στο Ιταλικό χρέος».

Ο κίνδυνος κερδοσκοπικών επιθέσεων ενδέχεται λοιπόν να βρίσκεται προ των πυλών. Ο Calì πρόσθεσε επίσης πως «τα hedge είναι πάντα έτοιμα να εκμεταλλευτούν τους φόβους των επενδυτών» και τόνισε πως το «αίσθημα» προς την ιταλική χρηματοπιστωτική αγορά «παραμένει δύσκολο» εφόσον ο Ιταλικός δείκτης τιμών Ftse Mib «παραμένει αγκυροβολημένος κάτω από τις 23.000 μονάδες». Όμως, κλείνει θετικά ο Calì «η Ιταλία έχει ακόμα κάποια εργαλεία ικανά να ηρεμήσουν τα νερά, πάνω απ’ όλα τις τεράστιες ιδιωτικές αποταμιεύσεις των οικογενειών».

 

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ