Ανταπόκριση-Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Το Λονδίνο πρόκειται να φιλοξενήσει τις πρώτες δοκιμές εμβολίων σε υγιείς ανθρώπους αποκαλύπτει η εφημερίδα Financial Times. Οι υγιείς εθελοντές θα μολυνθούν σκόπιμα με σκοπό να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των πειραματικών εμβολίων.

Οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο σε μια ασφαλή εγκατάσταση καραντίνας στο ανατολικό Λονδίνο, ενδεχομένως στην περιοχή Whitechapel, όπου αναμένεται μεγάλη συμμετοχή ατόμων στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανική εφημερίδας, οι εθελοντές θα εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο και περίπου ένα μήνα αργότερα θα λάβουν μια δόση «πρόκλησης» του Sars-Cov-2, του ιού που προκαλεί το Covid-19, υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Συνολικά περίπου 2.000 πιθανοί εθελοντές έχουν εγγραφεί για μελέτες πρόκλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ομάδας υπεράσπισης 1Day Sooner που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιεί εκστρατείες για δοκιμές μόλυνσης Covid-19 και έχει προσχωρήσει 37.000 άτομα παγκοσμίως. Είναι γεγονός εξηγεί η εφημερίδα ότι οι παραδοσιακές κλινικές δοκιμές χρειάζονται 10.000 συμμετέχοντες και οι ερευνητές θα αγωνίζονταν να προσελκύσουν εθελοντές για μελέτες εμβολίων.

Ο επικεφαλής του έργου είναι το Imperial College London το οποίο θα διευθύνεται από την βρετανική εταιρεία hVivo.

Ο Ντομινίκ Γουίλκινσον, καθηγητής ιατρικής δεοντολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια απειλή από τον Covid, είναι ηθική επιτακτική ανάγκη να διεξάγουμε καλά ελεγχόμενες μελέτες πρόκλησης για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου και στη συνέχεια να εντοπίσουμε τα καλύτερα εμβόλια. Αυτά που αναδύονται πρώτα από κλινικές δοκιμές είναι απίθανο να είναι τα καλύτερα».

Οποιαδήποτε δοκιμή πρόκλησης Covid-19 θα πρέπει να εγκριθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικών Υπηρεσιών Φαρμάκων και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και μια ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας της έρευνας.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr