Τι σηματοδοτεί η κίνηση του προέδρου Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων; Πώς και σε ποιο βαθμό επηρεάζει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, απαντά ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ δείχνει αλλαγή πολιτικής και ότι  ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παίρνει  σοβαρά ως κριτήριο της εξωτερικής πολιτικής,  τις επιδόσεις των χωρών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η αλλαγή αυτή  θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά κάθε φορά οι τουρκικές πιέσεις ακύρωναν μια τέτοια απόφαση του προέδρου. Το Κογκρέσο έχει ήδη αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία, ο δε υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν πριν από μερικά χρόνια είχε πει ότι αυτό  θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Ο καλύτερος χρόνος είναι ακριβώς αυτός που επέλεξε, δηλαδή στην πρώτη χρονιά της θητείας του γιατί του δίνει τα περιθώρια να κάνει στη συνέχεια όποιες κινήσεις ρεαλισμού. Θα δούμε κάποιες τέτοιες κινήσεις real politic προς την Τουρκία. Το μήνυμα είναι σαφές και ασφαλώς  ακολουθεί μια μακρά περίοδο παραβατικών επιλογών πολιτικών του Ερντογάν και στο εσωτερικό  της Τουρκίας σε ότι αφορά τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δημοκρατικό κράτος δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για την  περιοχή της Αν. Μεσογείου και τις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο και βεβαίως την ασυνεπή πολιτική της Τουρκίας ως μέλος του Συμμαχίας, αλλά και το θέμα των S400 που ενοχλεί πολύ το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Ο κ. Παγουλάτος τόνισε ότι ο Πρόεδρος  Μπάιντεν ενδιαφέρεται να συντονίσει καλύτερα της κινήσεις του με την ΕΕ στο πλαίσιο μιας επιλογής τόνωσης της ευρωατλαντικής συμμαχίας, επεσήμανε δε ότι η πολιτική της απομάκρυνσης από την Αν. Μεσόγειο άφησε κενό που Ρωσία και Τουρκία έσπευσαν να καλύψουν. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί μια Αν.  Μεσόγειο σταθεροποιημένη και θα δουλέψει σε αυτή την κατεύθυνση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η περιοχή έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να διαθέσουν ανθρώπινους και στρατιωτικούς πόρους που είχαν διαθέσει στο παρελθόν και βέβαια το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει γεφυρώσει τις σχέσεις του με σειρά αραβικών κρατών, μειώνει και την πίεση για την παρουσία της Αμερικής στην περιοχή».

Η πολιτική Μπάιντεν στο εσωτερικό – Το σχέδιο μαμούθ 2,3 τρις για υποδομές-απασχόληση

Ο κ. Παγουλάτος σχετικά με την οικονομική πολιτική εξήγησε ότι από το Δεκέμβριο έως σήμερα η προεδρία Μπάιντεν έχει διαθέσει 2,8 τρις για την αναθέρμανση της οικονομίας, στηρίζοντας νοικοκυριά, φτωχότερα εισοδήματα, επιχειρήσεις, δημόσιες δομές κλπ. «Αυτό αντιστοιχεί στο 14% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον έχει δεσμευθεί και για ένα άλλο πρόγραμμα που θα εκτυλιχθεί σε βάθος οκταετίας, ύψους 2,2 τρις, τα οποία θα κατευθυνθούν σε δημόσιες επενδύσεις, ειδικά στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση, τις υποδομές που καταρρέουν σε πολλές περιοχές της επικρατείας  (γέφυρες, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κλπ.) Πρόκειται για τεράστια επιστράτευση πόρων, χωρίς ιστορικό προηγούμενο που παραπέμπει στο new deal της περιόδου Ρούσβελτ ή στην μεγάλη επέκταση κοινωνικών προγραμμάτων του  great society της περιόδου Λίντον Τζόνσον.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την νομισματική επέκταση της Κεντρικής Τράπεζας, με την μαζική αγορά τίτλων αλλά κάποια στιγμή αυτά θα καλυφθούν με την αύξηση του φορολογικού βάρους για τα πολύ πλούσια εισοδήματα και για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιστρέψουν στα προ Τραμπ επίπεδα. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μέσω του ΟΟΣΑ τη θέσπιση ενιαίου κατώτατου εταιρικού φορολογικού συντελεστή της τάξεως του 21%.  Η απουσία αυτού του πλαισίου επιτρέπει σε κάποιες χώρες να λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, που στερούν τις κυβερνήσεις από φορολογικά έσοδα, αναγκαία για να χρηματοδοτήσουν και την επέκταση των κοινωνικών προγραμμάτων που θέλει ο πρόεδρος Μπάιντεν αλλά και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».


www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here