Στο μόνο ζήτημα στο οποίο υπήρξε απόλυτη ομοφωνία στη Σύνοδο του G7 ήταν η αποστολή βοήθειας, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.
Την πρωτοβουλία προανήγγειλε ο Εμμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι θα εγκαινιαστεί επισήμως στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η G7 ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο για την αναδάσωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα δώσει 10 εκατομμύρια λίγες για τον σκοπό αυτόν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που ήταν παρών στο Μπιαρίτς, άσκησε πιέσεις στη διεθνή κοινότητα «να κινητοποιήσει περισσότερα μέσα» για να βοηθήσει τις χώρες του Αμαζονίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διερωτήθηκε αν θα ήταν σκόπιμο να χορηγηθεί διεθνές καθεστώς στο δάσος του Αμαζονίου, για την περίπτωση που οι ηγέτες των χωρών της περιοχής λάβουν αποβάσεις επιζήμιες για τον πλανήτη.

Επρόκειτο για μια σαφή αναφορά στον πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος, σε συνέχεια της κόντρας του με το Γάλλο ομόλογό του, εμφανίστηκε απορριπτικός εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε επίθεση στην εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας και στην αντιμετώπιση της χώρας του ως αποικίας.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ένας πρόεδρος, ο Μακρόν, εξαπολύει άτοπες, ασύδοτες επιθέσεις εναντίον της Αμαζονίας, ούτε ότι συγκαλύπτει τις προθέσεις του πίσω από την ιδέα μιας «συμμαχίας» των χωρών της G7 για να «σώσει» την Αμαζονία, σαν να επρόκειτο για αποικία», έγραψε στο Twitter ο Μπολσονάρου.

«Ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία της χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, είναι το ελάχιστον που μπορούμε να περιμένουμε από έναν πολιτισμένο κόσμο», πρόσθεσε.

Εκτός από την ανάπτυξη του στρατού, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, υπό διεθνή πίεση εδώ και πολλές ημέρες, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος παραγωγών της Πολιτείας Παρά που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν μια «ημέρα φωτιάς» στις 10 Αυγούστου.

Στις περιοχές όπου μαίνεται η πύρινη λαίλαπα επιχειρεί για δεύτερη μέρα ο στρατός της Βραζιλίας.  Μέχρι τώρα επτά Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη βοήθεια του στρατού, ενώ η Βολιβία, με χιλιάδες εκτοπισμένους, απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Χιλιάδες κάτοικοι στη βολιβιανή περιφέρεια της Σάντα Κρουζ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες απειλούν πολλές κοινότητες.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Πηγή ΕΡΤ,AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ