ΑρχικήΚόσμοςG7: Προς συγκρότηση ειδικής ομάδας δράσης για πάγωμα, και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων...

G7: Προς συγκρότηση ειδικής ομάδας δράσης για πάγωμα, και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ρωσικές ελίτ

Δημοσιεύθηκε:

Η ομάδα χωρών G7 θα συγκροτήσει μία ομάδα δράσης για το πάγωμα και για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε μέλη της ρωσικής ελίτ, καθώς στοχεύει στην κλιμάκωση της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η κίνηση αυτή “θα προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε ισχυρά πρόσωπα γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα καταστήσει σαφές ότι κανένας δεν είναι πέρα από τη συλλογική προσέγγισή μας”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Γέλεν έπειτα από μία ψηφιακή διάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της G7.

Η G7 θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την απομάκρυνση σημαντικών ρωσικών οικονομικών ιδρυμάτων από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, όπως είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η αναφερόμενη ομάδα χωρών αναφέρει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα “θα περιορίσουν την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να χρηματοδοτεί την εισβολή.”

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις επιθετικές ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση.”

Οι κυρώσεις είχαν άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία με ουρές ανθρώπων να σχηματίζονται έξω από τράπεζες, καθώς οι Ρώσοι έσπευσαν για να διασώσουν τις οικονομίες τους.

Η πετρελαϊκή εταιρία Royal Dutch Shell Plc έγινε χθες, Τρίτη, η τελευταία μεγάλη εταιρία της Δύσης που αποχώρησε από τη Ρωσία.

Τα μέτρα περιορίζουν τη χρήση περίπου 580 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Μόσχα, για την υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο, αν η Ρωσία μπορεί να βρει άλλα κανάλια εμπορικών συνεργασιών και χρηματοδότησης της οικονομίας της.

Κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις και τράπεζες αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις συνέπειες των κυρώσεων στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, με τους διακανονισμούς για μεταβιβάσεις οικονομικών ποσών σε γουάν να φαίνεται ότι αυξάνονται, εξαιτίας των υφιστάμενων περιορισμών για συναλλαγές στο αμερικανικό νόμισμα.

Νωρίτερα χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η G7 αναμένει μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες για το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

“Θέλουμε να απομονώσουμε τη Ρωσία, πολιτικά, χρηματοπιστωτικά και οικονομικά”, δήλωσε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους, μετά από μία ψηφιακή διάσκεψη, στην οποία προήδρευσε η Γερμανία.

“Είχαμε μία ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση των κυρώσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και επίσης έχουμε ανταλλάξει προτάσεις για επιπρόσθετα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Κατά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μία συμφωνία σε αυτό,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αλλά και η εξαίρεση των ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών SWIFT, έχουν ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες.

“Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση”, δήλωσε ο ίδιος, καθώς η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος μειώθηκε περίπου στα 112 ρούβλια ανά δολάριο, κατά τις χθεσινές συναλλαγές.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι δήλωσε ότι οι χώρες της G7 έδωσαν έμφαση στην ανάγκη στενής συνεργασίας τους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Μόσχας στη διάρκεια των συνομιλιών, στις οποίες έλαβε μέρος και ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μαρτσένκο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Τελευταία νέα

Why You Should Consider a Whole-Home Water Purification System

Clean water is essential for the well-being of your family and your house. Unfortunately,...

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Περισσότερα