Δεν αποκλείεται η επιβολή πιθανών αντίμετρων από τη Γαλλία στη Βρετανία, κάτι που θα αποφασιστεί εντός δύο εβδομάδων, αφότου η δεύτερη και το νησί Τζέρσεϊ αρνήθηκαν να εκδόσουν σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά άδεια για να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατά τους.

Ειδικότερα, το Παρίσι κατηγορεί το Λονδίνο ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit και προέτρεψε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κρατήσουν μια ανάλογα σκληρή στάση έναντι αυτού που χαρακτήρισε περιφρόνηση της Βρετανίας πως τη νέα εμπορική σχέση.

Η εν λόγω ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών καταγράφεται, αφότου η Γαλλία εξοργίστηκε με την εμπλοκή της Βρετανίας σε μια νέα συμφωνία ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, και η οποία οδήγησε στην απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει μια συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως οι Γάλλοι αλιείς δεν θα πρέπει να κρατούνται όμηροι από τους Βρετανούς για πολιτικούς λόγους και επισήμανε πως τα αντίμετρα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ενεργειακές προμήθειες, ανταλλαγές για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τις εμπορικές ροές και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις. «Σε κάθε θέμα, οι Βρετανοί κωλυσιεργούν ή αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε η Ζιραντέν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Παρίσι με αλιείς.

Παράλληλα, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε λόγο για «αποφάσεις πλήρως απαράδεκτες», που «αντιβαίνουν στη συμφωνία η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο του Brexit».

Από το δημοψήφισμα του 2016 στην ατζέντα η αλιεία

Τόσο η αλιεία όσο και ο έλεγχος των βρετανικών υδάτων βρίσκονταν μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων στο δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ωστόσο έκτοτε, οι Βρετανοί αλιείς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους «πούλησε» επιτρέποντας σε ευρωπαϊκά σκάφη να συνεχίζουν να ψαρεύουν εκεί.

Η Βρετανία από την πλευρά της λέει πως παραχώρησε άδειες σε σχεδόν 1.700 σκάφη για να ψαρεύουν στη ζώνη των 12-200 ναυτικών μιλίων και άλλες 105 άδειες εκδόθηκαν για πλοία που θα ψαρεύουν στη ζώνη 6-12 ναυτικών μιλίων. Επισημαίνει πως είναι ανοικτή για περαιτέρω συνομιλίες με τα σκάφη των οποίων τις αιτήσεις απέρριψε, προσθέτοντας πως δεν υπέβαλαν στοιχεία του ιστορικού των επιχειρήσεών τους στα εν λόγω ύδατα, τις οποίες χρειάζονται για να συνεχίσουν να ψαρεύουν στη ζώνη των 6-12 ναυτικών μιλίων.

Το Τζέρσεϊ, ένα εξαρτώμενο από το βρετανικό Στέμμα νησί το οποίο βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση από τη Γαλλία παρά από τη Βρετανία, ανέφερε πως εξέδωσε 64 μόνιμες άδειες και 31 προσωρινές επιπλέον των 47 πλοίων που είχαν ήδη πάρει άδεια νωρίτερα φέτος, όμως απέρριψε τις αιτήσεις 75 αλιευτικών.

Ωστόσο, για τους Γάλλους αλιείς αυτός δεν είναι επαρκές. «Καταθέσαμε ό,τι μπορούσαμε αναφορά με αποδείξεις (προηγούμενης δραστηριότητας στην περιοχή). Πρόκειται για ζήτημα κακόβουλης» συμπεριφοράς, δήλωσε ο Ρομάν Νταβοντέ, που ψαρεύει αστακούς στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του Τζέρσεϊ, εντούτοις του χορηγήθηκε μονάχα μια προσωρινή άδεια.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ