Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, την Κυριακή 15 Μαρτίου. Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και έκτακτων μέτρων πολλοί αναρωτιόνταν εάν θα λάβουν χώρα τελικά.

«Είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των επιστημόνων, όπως κάναμε έως τώρα και να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της δημοκρατικής μας ζωής και των θεσμών μας», είπε ο Μακρόν στο διάγγελμά του, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Συζήτησα με επιστήμονες το θέμα των δημοτικών εκλογών, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι τίποτα δεν εμποδίζει τους Γάλλους ψηφοφόρους ακόμα και τους πιο ευάλωτους, να πάνε στις κάλπες. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί, να μιλήσει με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων οι οποίοι εξέφρασαν την ίδια άποψη», συνέχισε.

Όπως είναι φυσικό, ο κορονοϊός έχει αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία όλων των πολιτικών κομμάτων. Στην πόλη Ναντ, για παράδειγμα, η εξερχόμενη σοσιαλίστρια δήμαρχος Τζοάνα Ρολάν αποφάσισε την αναστολή της προεκλογικής της εκστρατείας, προκειμένου να αφιερωθεί αποκλειστικά στον αγώνα κατά του κορονοϊού. Άλλοι υποψήφιοι επικεντρώνονται στην ψηφιακή τους καμπάνια και άλλοι, πιο παραδοσιακοί, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να μιλήσουν με τους ψηφοφόρους.

Όπως είναι φυσικό, πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι ανησυχούν για τα ποσοστά αποχής, καθώς είναι παραδοσιακά χαμηλά στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύθηκε στις 6 Μαρτίου, το 28% των Γάλλων ερωτηθέντων μάλλον θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές, και το 16% από αυτούς, δηλώνει βέβαιο ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Σύμφωνα με έρευνα της Odoxa Dentsu-Consulting για το Franceinfo και την εφημερίδα Le Figaro, το 36% των Γάλλων βρίσκει λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να γίνουν οι δημοτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Οι λόγοι αποχής που συνδέονται με τον κορονοϊό διαφέρουν ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, τις κοινωνικές κι επαγγελματικές κατηγορίες, τον τόπο διαμονής ή ακόμα και τις πολιτικές συγγένειες. Έτσι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Ifop, το 36% των κατοίκων του Παρισιού δεν θα ψηφίσει λόγω της επιδημίας, ενώ σε άλλους δήμους το ποσοστό πέφτει στο 27% και στις αγροτικές περιοχές καταγράφεται στο 25%.

Στο διάγγελμά του, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών να περιορίσουν τις εξόδους τους από το σπίτι τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπεις την Κυριακή. Παραδοσιακά οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι αυτοί που συμμετέχουν ενεργά στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση της Ifop, μόνο το 23% των ατόμων άνω των 65 ετών σκοπεύουν να απέχουν εξαιτίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με το 40% των νέων ηλικίας 18-24 ετών. Τέλος, η κυβέρνηση έχει δώσει ειδικές οδηγίες έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι να μην περιμένουν πολύ στα εκλογικά κέντρα, να διατηρείται η απόσταση ασφαλείας και να τηρούνται οι ειδικοί κανόνες υγιεινής.

ΠΗΓΗ:Francetvinfo, LePoint

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here