Μια έρευνα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» ξεκίνησε σήμερα η γερμανική δικαιοσύνη κατά του επικεφαλής του διαμερίσματος Αρβάιλερ, στα Δυτικά, που επλήγη από πλημμύρες. Από όσα συνέβησαν προκλήθηκαν δεκάδες θάνατοι στα μέσα Ιουλίου.

Με μια πρώτη εξέταση της υπόθεσης, η εισαγγελία της Κόμπλεντζ ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι «επιβεβαίωσε τις αρχικές υπόνοιες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια και ξεκίνησε έρευνα».

Συγκεκριμένα, η δικαιοσύνη κατηγορεί τον επικεφαλής του διαμερίσματος Γιούργκεν Πφέλερ, μέλος του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ καθώς και ένα άλλο μη κατονομαζόμενο μέλος της τοπικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων, ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις δραματικές πλημμύρες που ακολούθησαν προκειμένου να προειδοποιήσουν τον πληθυσμό.

Με δεδομένο ότι είχαν εκδοθεί πολλές μετεωρολογικές ειδοποιήσεις, οι τοπικές Αρχές όφειλαν να ασχοληθούν με «την εκκένωση των κατοίκων από την κοιλάδα του Αρ που δεν είχαν ακόμη πληγεί από το κύμα των πλημμυρών».

«Η επιχείρηση αυτή -σύμφωνα με τις πρώτες υπόνοιες- ολοφάνερα δεν πραγματοποιήθηκε με την απαιτούμενη σαφήνεια ή πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση, με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί αμέλεια», επισημαίνει η εισαγγελία.

Επαναλαμβάνει δε πως πρόκειται, προς το παρόν, για μια πρώτη υπόνοια που «βασίζεται φυσικά σε μια εικόνα που έχουμε που σημαδεύεται από αβεβαιότητες και κενά».

«Οι έρευνες που θα διεξαχθούν θα χρειαστούν πιθανόν κάποιο χρόνο, ώστε δεν πρέπει να περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Την καταστροφή της 14ης και 15ης Ιουλίου, ακολούθησαν πλείστες αντιδράσεις σε σχέση με την πρόβλεψη των μετεωρολογικών γεγονότων από τις αρχές, τη λειτουργία του συστήματος συναγερμού και των μέτρων εκκένωσης.

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες γύρω από τους ποταμούς της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου καταστρέφοντας πολλές κοινότητες, κυρίως στην κοιλάδα του Αρ. Προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 189 ανθρώπων στη Γερμανία, εκ των οποίων 140 μόνο στην περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου όπου 16 άνθρωποι αναζητούνται ακόμη, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, πλημμύρες έπληξαν επίσης το Βέλγιο, όπου 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα αυτή επίσης, ανακριτής διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε σχέση με απουσία πρόληψης και συναγερμού.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here