Παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 28 Μαρτίου στη Γερμανία, αλλά και σταδιακό άνοιγμα πολλών βημάτων αποφασίστηκε στην πολύωρη σύσκεψη που είχαν το βράδυ της Τετάρτης 3/3/2021 η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί των κρατιδίων της χώρας.

Λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας των μεταλλαγμένων μορφών του κορονοϊού το «λοκντάουν» θα συνεχίσει να ισχύει και το Μάρτιο, αλλάζει όμως η στρατηγική με προσεκτικό σταδιακό άνοιγμα ορισμένων εμπορικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα ευρεία χρήση των γρήγορων τεστ.

Η κλιμακωτή άρση των μέτρων θα αρχίζει όταν και όπου ο δείκτης επταημέρου σταθεροποιείται κάτω από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες. Στόχος μέχρι τώρα ήταν ο δείκτης αυτός να πέσει στο 35.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται άρση των περιορισμών για βιβλιοπωλεία, είδη κηπουρικής, ανθοπωλεία που θα ανοίξουν από τις 8 Μαρτίου. Με το δείκτη κάτω από 100 μπορούν επίσης να ανοίξουν με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών Μουσεία, Γκαλερί, Ζωολογικοί και Βοτανικοί Κήποι.

Εάν μετά από αυτό το άνοιγμα δεν σημειωθεί αύξηση του δείκτη κρουσμάτων, θα ανοίξουν: η γαστρονομία σε εξωτερικούς χώρους, κινηματογράφοι, θέατρα, όπερες και συνεδριακά κέντρα με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Καταστήματα λιανικού εμπορίου παραμένουν κλειστά, θα επιτρέπονται αγορές με παραγγελία και παραλαβή από το κατάστημα.

Δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής γενικό άνοιγμα για ξενοδοχεία και τη γαστρονομία.

Από τη Δευτέρα θα διατεθούν μαζικά γρήγορα τεστ, δωρεάν δύο «rapid» τεστ την εβδομάδα για τον κάθε πολίτη, που θα γίνονται σε φαρμακεία και ιατρεία.

Σε περίπτωση που σημειωθεί σε μία περιφέρεια εκ νέου ανοδική πορεία κρουσμάτων, προβλέπεται «χειρόφρενο» με την επαναφορά όλων των περιοριστικών μέτρων.

 

*ανταπόκριση από το Βερολίνο για την ΕΡΤ: Γιώργος Παππάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here