Το σώμα των Ουκρανών πολιτοφύλακων – που έχει μακρά παράδοση στην Ουκρανία χώρα – έχει οργανωθεί και ενισχύει αποφασιστικά τόσο τους στρατευμένους όσο και τους αμάχους. Οι πολιτοφύλακες μίλησαν στην απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ελβίρα Κρίθαρη, για το πώς καταφέρνουν να ανεφοδιάζουν τη γραμμή πυρός με πολεμοφόδια ενώ συνομίλησε και με εθελοντές από το εξωτερικό που έσπευσαν στο πλευρό των Ουκρανών.

«Οι σκλάβοι δεν έχουν θέση στον παράδεισο» λέει ο Ιβάν, δείχνοντας τον θυρεό στον τοίχο των γραφείων της οργάνωσης που είναι επικεφαλής. Σημαίες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του ουκρανικού αντάρτικου στρατού UPA που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να πολεμήσει ενάντια σε Σοβιετικούς και Ναζί -έχοντας προηγουμένως συνεργαστεί για σύντομο χρονικό διάστημα με τους τελευταίους.

Η οργάνωση φροντίζει για την προμήθεια στρατού και αμάχων με υγειονομικό υλικό αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο Ιβάν εξηγεί στην κάμερα της ΕΡΤ πώς φέρνουν όπλα ιδιωτών από το εξωτερικό στη χώρα για να τα παραδώσουν σε στρατό και πολιτοφύλακες.

Ο Ιβάν που πολέμησε εθελοντικά το 2014 στο Ντονμπάς σήμερα συντονίζει την ομάδα πολιτοφυλακής η οποία εκτός των άλλων επανδρώνει τα checkpoints γύρω από την πόλη Λβιβ. Παίρνουμε την άδεια να κινηματογραφήσουμε με την κάμερα της ΕΡΤ ένα από αυτά, αλλά απαγορεύεται να δείξουμε την γύρω περιοχή για να μην αναγνωριστεί από τον εχθρό. Προμήθειες σε βόμβες μολότοφ και τσάι για το κρύο δεν λείπουν από το αυτοσχέδιο γραφείο στο σημείο ελέγχου. Στην υπαίθρια σόμπα καίνε ρωσικά βιβλία για να αναζωπυρώσουν τη φωτιά. Η Ουκρανική άνοιξη είναι ακόμα παγωμένη.

Απεσταλμένη της ΕΡΤ: Ελβίρα Κρίθαρη – Κάμερα: Κώστας Δελδήμος

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ