Μεγάλη ανησυχία δημιούργησε στην Ινδονησία, αλλά και ευρύτερα, το γεγονός ότι πάνω από Ινδονήσιοι γιατροί έχουν μολυνθεί με COVID-19 παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Sinovac και δεκάδες έχουν νοσηλευθεί, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Οι περισσότεροι από τους γιατρούς ήταν ασυμπτωματικοί και βρίσκονταν σε απομόνωση στο σπίτι τους, δήλωσε ο Μπαντάι Ισμόγιο, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών στην επαρχία Κουντούς στην Κεντρική Ιάβα, αλλά δεκάδες βρίσκονταν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και μειωμένα επίπεδα οξυγόνου.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων εναντίον πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Η Κουντούς βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας που θεωρείται ότι οφείλεται στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που έχει οδηγήσει την πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών σε άνω του 90% στην περιοχή αυτή. Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στην Ινδονησία, που χαρακτηρίστηκαν ομάδα στην οποία δόθηκε προτεραιότητα, ήταν μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν πρώτοι όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία τον Ιανουάριο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (στην Κουντούς) άρα δεν αποτελεί έκπληξη που η λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό (breakthrough infection) είναι υψηλότερη από πριν διότι όπως γνωρίζουμε η πλειονότητα των υγειονομικών εργαζομένων στην Ινδονησία έλαβε το Sinovac, και ακόμα δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό είναι στον πραγματικό κόσμο έναντι της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε ο Ντίκι Μπάντιμαν, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας.

Αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες εξάρσεις στην Ασία, με πάνω από 1,9 εκατ. κρούσματα και 53.000 θανάτους, η Ινδονησία έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, με 946 θανάτους.

Πολλοί πλέον νιώθουν κόπωση από την πανδημία και υιοθετούν μια ολοένα και πιο χαλαρή προσέγγιση στα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά τον εμβολιασμό τους, δήλωσε η Λένι Εκαουάτι, από την οργάνωση LaporCOVID-19, που συγκεντρώνει στοιχεία για την πανδημία. «Αυτό το φαινόμενο προκύπτει αρκετά συχνά αυτές τις ημέρες, όχι μόνο εντός της κοινότητας αλλά και στους υγειονομικούς εργαζομένους», δήλωσε. «Πιστεύουν ότι επειδή είναι εμβολιασμένοι, είναι και ασφαλείς».

Μερικές εβδομάδες μετά τις αργίες για τη μουσουλμανική γιορτή Εϊντ αλ-Φιτρ, η Ινδονησία καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το 23% χθες και τα ημερήσια κρούσματα να πλησιάζουν τα 10.000, ο υψηλότερος αριθμός από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here