Είναι καιρός το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να πληρώσει το δίκαιο μερίδιο που του αναλογεί σε φόρους, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, με αφορμή την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημέρων διακυβέρνησης της χώρας.

Ιστορικό συμβολισμό είχε η παρουσία της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. Κάθισαν πίσω από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που άρχισε το βράδυ της Τετάρτης (λίγο μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Αμερικανός πρόεδρος εισηγείται να αυξηθούν οι φόροι στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για να  γίνουν επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. επέμεινε στο μήνυμα πως μετά τις πρώτες εκατό ημέρες του στο αξίωμα οι ΗΠΑ «μετατρέπουν τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη».

Επιχειρηματολόγησε πως οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται – συνολικού ύψους σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι επένδυση ζωτικής σημασίας στο μέλλον της Αμερικής.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 σε εξέλιξη, έκανε λόγο για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική  Οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσε, δεν «επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα», όμως είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα πεδία».

«Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο της Κίνας)Σι (Τζινπίνγκ), του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό» αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών», «θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού» και «δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς και στις σχέσεις με τη Ρωσία υπογραμμίζοντας πως δεν επιδιώκει την «κλιμάκωση» με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

«Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους (σ.σ. των Ρώσων) θα έχουν συνέπειες», είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

Σε ότι αφορά τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις  μεταξύ αυτών υπογράμμισε την έγκαιρη μεταρρύθμιση της αστυνομίας που προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών. Κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο  που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .Reuters, AFP, ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ