Για το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ προετοιμάζονται οι δύο υποψήφιοι των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, σήμερα Παρασκευή . Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1 και το ert.gr. Την ίδια ώρα, ο συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ καταγγέλλει ότι Ρωσία και Ιράν έβαλαν «στο χέρι» προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων και αποπειράθηκαν να τους εκφοβίσουν και να τους επηρεάσουν ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεμαχία με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, διαφωνώντας για τη διεξαγωγή του εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου, λόγω της πρόσφατης λοίμωξής του από την COVID-19.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι στο τελευταίο ντιμπέιτ θα χρησιμοποιηθεί κουμπί σίγασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε υποψήφιος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για δύο λεπτά στην αρχή κάθε 15λεπτου τμήματος της συζήτησης, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι αλλεπάλληλες διακοπές που αμαύρωσαν την πρώτη τηλεμαχία.

«Θα συμμετάσχω, αλλά είναι πολύ άδικο που άλλαξαν τα θέματα και είναι πολύ άδικο που έχουμε ξανά έναν συντονισμό που γίνεται με απόλυτη προκατάληψη», δήλωσε ο Τραμπ από το προεδρικό αεροσκάφος.

Καταγγελίες Δημοκρατικών πως έλαβαν απειλητικά μηνύματα από τα «Proud Boys»

Όπως υποστήριξε ο Ράτκλιφ σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε αιφνίδια, το Ιράν έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό «να εκφοβιστούν ψηφοφόροι, να υποκινηθούν κοινωνικές ταραχές και να κατασυκοφαντηθεί ο πρόεδρος Τραμπ».

Μόσχα και Τεχεράνη επιδίδονται «σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη όσον αφορά τις εκλογές μας (…) Μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεδομένα εκλογικών καταλόγων αποκτήθηκαν από το Ιράν και από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένους παράγοντες για να αποπειραθούν να στείλουν ψευδείς πληροφορίες σε ψηφοφόρους εγγεγραμμένους σε καταλόγους, ελπίζοντας να σπείρουν σύγχυση, να προκαλέσουν χάος και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην αμερικανική δημοκρατία», συνέχισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις Ράτκλιφ έγιναν μετά τις καταγγελίες ψηφοφόρων των Δημοκρατικών πως έλαβαν απειλητικά μηνύματα που τους απευθύνονται προσωπικά εξ ονόματος των «Proud Boys», μιας περιθωριακής ακροδεξιάς οργάνωσης, με στόχο να τους εκφοβίσουν για να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Πάντως, ούτε ο Ράτκλιφ, ούτε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, που συμμετείχε στη συνέντευξη, εξήγησαν πώς απέκτησαν τα δεδομένα αυτά η Ρωσία και το Ιράν, ούτε διευκρίνισαν το πώς τα χρησιμοποίησε ή θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει η Μόσχα. Ο Ρέι διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό εκλογικό σύστημα παραμένει ασφαλές και «ανθεκτικό».

Την ίδια ώρα, πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωνε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η έρευνα που διενεργείται για τα μηνύματα με υπογραφή Proud Boys βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα περισσότερα δεδομένα των εκλογικών καταλόγων είναι δημόσια.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πήρε ποτέ «στα σοβαρά» το αξίωμά του, υποστήριξε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν υπέρ του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

«Εδώ δεν πρόκειται για τηλεριάλιτι, είναι η πραγματικότητα. Και εμείς πρέπει να ζήσουμε με τις συνέπειες (του Ντόναλντ Τραμπ), ο οποίος αποδείχθηκε ανίκανος να πάρει στα σοβαρά το αξίωμά του», είπε σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το να τουιτάρεις βλέποντας τηλεόραση δεν επιλύει τα προβλήματα», συνέχισε, αναφερόμενος στην προσφιλή συνήθεια του Τραμπ.

Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει με έναν πρόεδρο που «ψεύδεται καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

www.ert.gr