Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στη Μασαχουσέτη ο βιολόγος, φυσιοδίφης και συγγραφέας Έντουαρντ Ο. Γουίλσον (Edward O. Wilson), ο επονομαζόμενος «σύγχρονος Δαρβίνος», όπως ανακοίνωσε το ίδρυμά του.

Μαζί με τον Βρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο (David Attenborough) ο Γουίλσον θεωρείται μία από τις σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότητες της φυσικής ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Half-Earth Project του Έντουαρντ Ο. Γουίλσον προτείνει την προστασία του ημίσεος των εδαφών και των υδάτων του πλανήτη ώστε να υπάρχουν αρκετά διαφοροποιημένα και αλληλοσυνδεόμενα οικοσυστήματα για να ανατραπεί ο ρυθμός της εξαφάνισης των ειδών, που σήμερα εξελίσσεται με πρωτόγνωρο εδώ και 10 εκατομμύρια χρόνια ρυθμό.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τις χώρες να δεσμευθούν για τη διατήρηση του 30% των εδαφών και των υδάτων του -διπλασιάζοντας έτσι τις ζώνες που βρίσκονται σήμερα υπό κάποιας μορφής προστασία- μέχρι το 2030, στόχος που είναι γνωστός ως «30 μέχρι το 30» και είναι εν μέρει εμπνευσμένος από τον Έτουαρντ Ο. Γουίλσον.

Γεννήθηκε στην Πολιτεία της Αλαμπάμα και η διαδρομή του ως εντομολόγου ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών, όταν περνούσε ώρες στα δάση συλλέγοντας ζωύφια και πεταλούδες.

Συνέχισε επί 70 χρόνια ως επιστήμονας και καθηγητής στο Harvard University. Σε όλη του την καριέρα ο Γουίλσον ανακάλυψε περισσότερα από 400 είδη μυρμηγκιών. Έχει πει ότι ένα από τα μεγαλύτερά του επιτεύγματα ήταν η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους τον κίνδυνο και τις διαδρομές της τροφής, για παράδειγμα εκκρίνοντας χημικές ουσίες.

Ο Έντουαρντ Ο. Γουίλσον προκάλεσε πολεμική το 1975 όταν εκδόθηκε το βιβλίο του «Sociobiology: the New Synthesis». Τότε, ορισμένοι επιστήμονες του προσήψαν ότι υποστηρίζει πως οι ανθρώπινες συμπεριφορές όπως ο αλτρουισμός και η εχθρότητα υπαγορεύονται μάλλον από τα γονίδια, ή από τη «φύση», παρά από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την ανατροφή. Επικριτές του είχαν πει τότε ότι η θεωρία του έχει ίχνη της ευγονικής.

Ζούσε σε κοινότητα συνταξιούχων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και πρόσφατα είχε εκδώσει το τελευταίο της μακράς σειράς των βιβλίων του για τη βιοποικιλότητα.

 

zougla.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ