Σαρωτικές κυρώσεις προς τη Μόσχα αναμένεται να προβλέπει νέα αμερικανική νομοθεσία που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα από κορυφαίους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, με βάση τη νέα νομοθεσία των ΗΠΑ θα επιβληθούν κυρώσεις σε κορυφαίους Ρώσους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σημαντικών τραπεζικών θεσμών, αν η Μόσχα εμπλακεί σε εχθροπραξίες εναντίον της Ουκρανίας.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας και ενθαρρύνει τις ΗΠΑ «να εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα και κατάλληλα μέτρα» για να εξασφαλίσουν ότι ο αγωγός Nord Stream 2 -ένα «εργαλείο κακόβουλης επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας»- δεν θα λειτουργήσει, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το νομοσχέδιο θα στοχοθετήσει επίσης εταιρείες στη Ρωσία που προσφέρουν ασφαλή συστήματα μηνυμάτων, όπως τη SWIFT, την οποία χρησιμοποιούν τράπεζες για να ανταλλάσσουν σημαντικές πληροφορίες με άλλους χρηματοοικονομικούς θεσμούς, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Περισσότεροι από 20 Δημοκρατικοί στη Γερουσία, περιλαμβανομένου του ηγέτη της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ, έχουν ήδη υποστηρίξει το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει καταρτιστεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες, αναφέρει η Washington Post.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε στην Post ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το νομοσχέδιο του Μενέντες, το οποίο «θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρά κόστη στην οικονομία της Ρωσίας», αν η Ρωσία προχωρήσει σε μια εισβολή, και πως άλλα μέτρα, όπως αυτό που προωθείται από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σ’ ένα χωριστό νομοσχέδιο, «δεν θα αντικρούσουν περαιτέρω ρωσική επίθεση ούτε θα προστατεύσουν την Ουκρανία».

Αρκετοί δημοκρατικοί γερουσιαστές είπαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, αφού συναντήθηκαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, πως πιστεύουν ότι ενδεχόμενες κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2 της Ρωσίας, οι οποίες υποστηρίζονται από τον Κρουζ, θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με τη Γερμανία.

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here