Ένοχος για δύο κατηγορίες κρίθηκε από δικαστήριο στην Ουάσινγκτον ο αρχηγός της Proud Boys («Περήφανα αγόρια»), παραστρατιωτικής οργάνωσης της αμερικανικής άκρας δεξιά και καταδικάστηκε να εκτίσει πέντε μήνες φυλάκιση για την καταστροφή πανό με το σύνθημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε», κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μορφή-κλειδί αυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης της άκρας δεξιάς, με κεντρικό ρόλο στην έφοδο της 6ης Ιανουαρίου εναντίον του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Ενρίκε «Χένρι» Τάριο, 37 ετών, είχε συλληφθεί δύο ημέρες πριν, την 4η Ιανουαρίου, διότι κατέβασε το πανό από την πρόσοψη ιστορικής εκκλησίας της αμερικανικής πρωτεύουσας και του έβαλε φωτιά, θύμισε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Του ασκήθηκε δίωξη από δικαστήριο της Ουάσινγκτον για καταστροφή περιουσίας της εκκλησίας των μεθοδιστών Asbury United, το ποίμνιο της οποίας αποτελούν κυρίως Αφροαμερικανοί, σε προηγούμενη διαδήλωση, τη 12η Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασαν επεισόδια στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας του κινήματος εναντίον των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ.

(AP Photo/Noah Berger, file)

Η δίωξη βασίστηκε σε φωτογραφία που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία απαθανατίζεται με το πανό και αναπτήρα στο χέρι.

Του απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες διότι είχε στην κατοχή του δυο γεμιστήρες για τουφέκι εφόδου με μεγάλη χωρητικότητα, κάτι παράνομο, όταν συνελήφθη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Ενρίκε Τάριο οργάνωσε αρκετές διαδηλώσεις υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και αντιδιαδηλώσεις στις πορείες διαμαρτυρίας του κινήματος Black Lives Matter εναντίον της αστυνομικής βίας.

Τον Ιούλιο, κρίθηκε ένοχος για τις δύο κατηγορίες. Του επιβλήθηκε ποινή 155 ημερών φυλάκισης και να καταβάλει πρόστιμο 1.000 δολαρίων, ενώ θα πρέπει να πληρώσει επίσης αποζημίωση ύψους 347 δολαρίων στην εκκλησία για το καμένο πανό.

 

ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here