ΑρχικήΚόσμοςΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλι 1 δισ. δολαρίων για τη...

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλι 1 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος»

Δημοσιεύθηκε:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία νέο κονδύλι ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που προορίζεται για τη χρηματοδότηση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», έπειτα από τις αντεγκλήσεις που πυροδότησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η απόσυρση της διάταξης για τη δαπάνη από το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 420 ψήφους υπέρ έναντι εννέα κατά (οκτώ στις τάξεις των Δημοκρατικών, μίας στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων), ενώ δύο από τα παρόντα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών απείχαν.

Πρόκειται πλέον να τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν συστηματικά εδώ και δέκα χρόνια στη χρηματοδότηση αυτού του αντιπυραυλικού συστήματος.

Στα τέλη του 2020, το Κογκρέσο ενέκρινε να διατεθούν 1,6 δισ. δολάρια για δαπάνες συντήρησης και απόκτησης συστατικών στοιχείων του συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», έπειτα από ψηφοφορίες που υποστηρίχθηκαν τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Όμως την Τρίτη το νέο κονδύλι 1 δισ. δολαρίων αποσύρθηκε ξαφνικά από το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. Οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν προσάπτοντας «αντισημιτισμό» στους Δημοκρατικούς συλλήβδην, μολονότι είχαν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα ενέκριναν το νομοσχέδιο για το όριο δανεισμού.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι Δημοκρατικοί πήραν αυτή την απόφαση επειδή πιέστηκαν από μερικά μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που δεν ήθελαν να συνδεθούν τα δύο κείμενα. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών, που διαθέτουν εύθραυστη πλειοψηφία, διαβεβαίωσαν αμέσως ότι η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί δι’ άλλης οδού, ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει καμιά «διακοπή» της.

«Η υιοθέτηση του κειμένου αυτού αντανακλά τη μεγάλη ενότητα του Κογκρέσου, των δύο κομμάτων και των δύο σωμάτων, όσον αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ» είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, απευθυνόμενη στο ημικύκλιο.

«Η προσφορά βοήθειας στο Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας, διότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι ουσιώδης για την ασφάλεια της Αμερικής» συνέχισε.

Η βουλευτής των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ, η οποία τάχθηκε εναντίον της χρηματοδότησης του «Σιδηρού Θόλου», είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως «θα έπρεπε να μιλάμε επίσης για την ανάγκη των Παλαιστινίων να προστατεύονται από τις επιθέσεις του Ισραήλ».

«Ο “Σιδηρούς Θόλος” είναι σύστημα εντελώς αμυντικό» αντέτεινε η κα. Πελόζι, εν είδει απάντησης στους Δημοκρατικούς που εναντιώθηκαν στη χρηματοδότησή του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ευχαρίστησε μετά την ψηφοφορία τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την «τεράστια υποστήριξή της στο Ισραήλ και τη δέσμευσή της στην ασφάλειά του».

«Όποιος προσπαθεί να αμφισβητήσει την υποστήριξη αυτή έλαβε σήμερα (σ.σ. χθες) ηχηρή απάντηση» πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: