Μια Ιρανή σκακίστρια έφτασε την Τρίτη στην Ισπανία έχοντας δεχτεί, σύμφωνα με πρόσωπο του στενού της κύκλου, προειδοποιήσεις να μην επιστρέψει στο Ιράν επειδή συμμετείχε σε διεθνές τουρνουά σκακιού στο Καζακστάν χωρίς να φοράει το χιτζάμπ της.

Η Σάρα Χαντέμ, γεννημένη το 1997, συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στα τουρνουά της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) World Rapid και Blitz Chess στο Αλμάτι χωρίς την ισλαμική μαντίλα που είναι υποχρεωτική με βάση τους αυστηρούς κανονισμούς της χώρας.

Η πηγή, που πρόσκειται στη σκακίστρια και ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε ότι η Χαντέμ δέχτηκε πολλές τηλεφωνικές κλήσεις με τις οποίες πρόσωπα την προειδοποιούσαν να μην επιστρέψει στην πατρίδα της μετά το τουρνουά, ενώ άλλοι την παρότρυναν να επιστρέψει δεσμευόμενοι ότι «το πρόβλημα θα λυθεί».

Η πηγή είπε ακόμη ότι οι γονείς και οι συγγενείς της Χαντέμ, που ζουν στο Ιράν, επίσης δέχτηκαν απειλές, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.

Η Χαντέμ, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Σαρασαντάτ Χαντεμαλσαριέχ, έφτασε την Τρίτη στην Ισπανία, σύμφωνα με την πηγή. Δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Εφημερίδες, ανάμεσά τους οι Figaro και η El Pais, έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Χαντέμ δεν θα επιστρέψει στο Ιράν και θα εγκατασταθεί στην Ισπανία.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις οδήγησαν τους διοργανωτές στην απόφαση να της παράσχουν ασφάλεια με τη συνεργασία της αστυνομίας του Καζακστάν, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν τέσσερις σωματοφύλακες έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διαμένει η Χαντέμ, είπε η πηγή.

 

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ