Μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν την καραντίνα, εκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και την ανάγκη να ανοίξει η οικονομία και μη χαθεί η τουριστική σεζόν. Σειρά έχει και η Ιταλία όπου τη Δευτέρα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα μπαρ και τα κομμωτήρια. Οι πελάτες θα πρέπει να κρατούν μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον ένα μέτρο. Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην στη χώρα ανέρχεται στους 224.760. Οι νεκροί έφτασαν τους 31.763. Παράλληλα, 122.810 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 223.885 και είχαν χάσει την ζωή τους 31.610 άνθρωποι ενώ 120.250 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 153 άνθρωποι και καταγράφηκαν 875 νέα κρούσματα. 2.560 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 775 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 10.400 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 59.012 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε ελαφρά, με 86 περισσότερα κρούσματα. Παρουσιάζει μείωση ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 89 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 2.417 λιγότεροι από χθες.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τεσσαρακοστή δεύτερη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση, μαζί με τους περιφερειάρχες, αποφάσισε ότι από τη Δευτέρα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν, και από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα.

Από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, θεωρούν υπερβολικά μικρή την «απόσταση ασφαλείας» του ενός μέτρου, που ορίσθηκε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, για τους πελάτες καφέ, εστιατορίων, κομμωτηρίων και κουρείων, τα οποία θα μπορούν να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα συστήνεται στους πολίτες να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους.

Στη θάλασσα, η απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία μέτρα και η απόσταση από την μια ξαπλώστρα στην άλλη 1,5 μέτρο.

Σε μουσεία και κομμωτήρια, οι πελάτες καλούνται να περιορίσουν την επικοινωνία με το προσωπικό, το οποίο θα φορά προστατευτικές μάσκες.

Στα εστιατόρια, στις οργανωμένες πλαζ και στα κομμωτήρια, ζητείται από τους πολίτες, να κάνουν κατά προτίμηση κράτηση από το σπίτι. Κατάλογος με ονόματα και στοιχεία των πελατών, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα παραμένει στα αρχεία των επιχειρήσεων για δύο εβδομάδες, για να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Θα λειτουργήσουν επίσης πολλές πισίνες, με υποχρέωση τήρησης όμως μέσα στο νερό «ελεύθερης» περιοχής σε ακτίνα 7 τετραγωνικών μέτρων γύρω από τον κάθε κολυμβητή ή κολυμβήτρια.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr