Στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού κατά 42,1%. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιφέρειες, η Λιγουρία με πρωτεύουσα τη Γένοβα παρουσιάζει αύξηση 88% και η περιφέρεια Φριούλι, στη Βορειοανατολική Ιταλία, 74%. Αλλά και στη Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν κατά 58%.

Την ίδια ώρα, σε εθνικό επίπεδο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σημειώθηκε άνοδος κατά 13%. Τις τελευταίες επτά ημέρες έχασαν τη ζωή τους 390 άνθρωποι και καταγράφηκαν συνολικά 50.000 επιπλέον περιστατικά.

Εκτός από τη Βόρεια Ιταλία, ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στη Σικελία, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κατάνης. Κύρια αιτία σε αυτή την περίπτωση είναι το χαμηλότερο, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών.

Παράλληλα, και στην περιφέρεια της Τεργέστης η κατάσταση χαρακτηρίζεται «οριακή» και σε μια εβδομάδα θεωρείται πολύ πιθανή η αλλαγή από λευκή σε κίτρινη ζώνη, με επιβολή χρήσης της προστατευτικής μάσκας και σε κλειστούς χώρους και απαγόρευσης εισόδου στα καταστήματα.

«Δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος τυχόν νέων απαγορεύσεων οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι προστάτευσαν τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους», δήλωσε ο Μασιμιλάνο Φεντρίγκα, περιφερειάρχης της Βενέτσια Τζούλια, με κύρια πόλη την Τεργέστη.

Ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερ-Πάολο Σιλέρι δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι θεωρεί πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «ελεύθερα» και πως το κοινωνικό σύνολο της χώρας προστατεύθηκε τελικά χωρίς την ανάγκη να θεσπιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, όμως, πρόσθεσε ύστερα από λίγο ότι «πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα» και πως «είναι αναμφίβολο ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση η οποία δείχνει ότι τα κρούσματα αυξάνονται, έστω κι αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες».

Κύριος στόχος, πρόσθεσε ο Σπεράντσα, είναι να επιταχυνθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ακόμη και με απευθείας κλήσεις όσων έχουν ήδη το δικαίωμα να κάνουν την «αναμνηστική δόση».

Στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, έως τώρα, μόνον το 33% των πολιτών άνω των 80 ετών έχει λάβει την τρίτη δόση – ένα στοιχείο που δείχνει ότι επιβάλλεται, όντως, η εντατικοποίηση της όλης προσπάθειας για να μην προσλάβει πιο ανησυχητικές διαστάσεις η πανδημία στη διάρκεια του χειμώνα.

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here